tiistai 6. kesäkuuta 2017

Ravintolakäytöstä Sumarin tyyliin

Voihan Hanna Sumari sentään. Kuten eräs ystäväni totesi eri asiayhteydessä: Miksi ihmeessä aikuinen ihminen sivelee peppunsa vapaaehtoisesti hunajalla ja istahtaa sen jälkeen kusiaispesään?

Case lyhyesti niille, jotka siltä välttyivät. Hanna Sumari kauhistui, kun buffet-pöydässä lounastava perhe oli kysellyt leikki-ikäiseltä, mitä tämä söisi. Lapselle kun annetaan liikaa valtaa ja nämä samat ihmiset ihan varmasti ovat niitä, jotka kyselevät lapseltaan, puetaanko nyt päälle. Vielä enemmän hän kauhistui osallistuessaan ”Lapsiperheet safkaa”-nimiseen tapahtumaan, jossa oli ollut paljon juoksevia lapsia ja hirmuinen meteli.

No tuota.

Henkilökohtaisesti en ole ihan varma, mikä on väärin siinä, että ravintolassa lapsi osallistuu sen valitsemiseen, mitä hän syö. Se on minun käsittääkseni ikään kuin ravintolan pointti. Kotona on yksi ruoka, joka annetaan eteen ja kerrotaan, että tänään syödään tätä – sitten lapsi joko syö tai ei syö. Ravintolassa tarjolla on eri vaihtoehtoja. Samalla voi kätevästi esim. opetella uusia makuja ja uusien ruokalajien nimiä.

Mutta ehkä se ongelma nyt on siinä, että jos lapsen kanssa julkisella paikalla jutellaan ja annetaan vaihtoehtoja, se tarkoittaa automaattisesti, että valta on siirretty vanhemmilta lapsille. Mikä on mielestäni hyvin omituinen yhtäläisyysmerkki.

Itse sain näpäytyksen, kun kysyin lapseltani todistajien läsnäollessa ”Lähdetkö, Ipanaattori, äidin kanssa ulos?”. Sitä ei kuulemma olisi saanut kysyä, koska lapsi ei päätä, lähteekö hän ulos.

Lapseni oli siinä vaiheessa puolitoistavuotias. Hän vastasi jokaiseen ”Lähdetäänkö”-alkuiseen kysymykseen myöntävästi. Mm. Lähdetäänkö Australiaan. Kokeilin sitäkin kerran. (Ei lähdetty.) Koska vastaus oli aina innostunut, esitin yleensä asiat keskustelumuodossa vain ihan siksi, että opeteltaisiin keskustelua. 

Se ei tarkoittanut sitä, että lapseni olisi saanut päättää. Mutta kyllä, on ihan mahdollista, että ulkopuolinen tulkitsee sen niin, että kersa päättää ulkoiluajoistaan.

On varmasti perheitä, joissa lapset saavat päättää liikaa asioista. Mutta anteeksi nyt vain, Hanna Sumari ja muut ravintolapoliisit: jos tarkkailet jonkun perheen toimintaa viisi minuuttia, et tiedä sen perheen päätöksenteosta ja dynamiikasta yhtään mitään. Se ei estä muodostamasta mielipidettä, mutta se ei tee sinusta perheen päätöksenteon asiantuntijaa. Ja jos päätät kirjoittaa aiheesta ilkeän sävyisen kolumnin, voit varautua loanheittoon.

Vähän toivoisi myös armollisuutta toisia ruokailijoita kohtaan. Koska kyllä, ihan tavallisissa perheissä, joissa lapset kasvatetaan hyvin, saatetaan vaikeana päivänä antaa lapselle ravintolassa jäätelö kouraan, jotta kaikki muut saavat syödä rauhassa. Jotta se yksi häiriköitsijä ei saisi päättää, saavatko muut nauttia ravintolassa olemisesta.

Mitä tulee tuohon Hanna Sumarin kritisoimaan ”helvetillisen metelin” ravintolatapahtumaan, niin tässäpä uutispommi: mikäli päätät mennä ravintolaan syömään silloin, kun teemana on houkutella sinne lapsiperheitä, on ihan mahdollista, että siellä on syömässä lapsiperheitä. Ja sellaisena päivänä siellä riittää myös vilinää. Itse en lähtisi esimerkiksi ilmaisen viinan opiskelijabileisiin ja sen jälkeen kirjoittaisi iltapäivälehdessä, miten kauheasti siellä oli kännisiä opiskelijoita. Mutta mielensä saa toki pahoittaa ihan vapaasti tässä maassa.

Pointtini: Lapsi ei saa päättää liian monista asioista. Ja kun lasten kanssa käy ravintolassa, totta kai pitää pyrkiä siihen, että lapset käyttäytyvät hyvin. Kuten aikuisetkin.

Mutta kun kyseisessä tilanteessa lapsi ei häirinnyt ketään – ei kiljunut, ei heitellyt ruokaa, ei potkinut tarjoilijoita, ei terrorisoinut ravintolahenkilökuntaa – niin ihan oikeasti, onko se ohi kävelevän asia dumata koko perheen kasvatuskulttuuri sillä perusteella, että mukulan kanssa keskustellaan ruokavalinnoista?

Sekö nyt sitten on hyvää ravintolakäytöstä?