perjantai 12. heinäkuuta 2019

Miten sinun äitiysitsetuntosi jaksaa?




”Kaikki muut tuntuvat hoitavan tämän vanhemmuushomman paremmin kuin minä.” Tämä oli taaperoajan kommenttini naapurin kotimutsikaverille väsymystokkurassa. Ystäväni katsoi minua kuin lehmä uutta porttia ja sanoi, että kai ymmärrät, että tuo on täysin universaali tunne.

Kaverini oli luultavasti oikeassa. Jos yksi asia on aikamme ilmiö, se on yleinen riittämättömyyden tunne, niin kotona, töissä kuin ihmissuhteissa. Taaperovaiheessa oma itsetunto vanhempana oli välillä aika kovilla – ja on se sitä toki väliin vieläkin.

Huono itsetunto vanhempana on nimittäin pirullinen juttu ja aika yleinen. Ja ei, en tarkoita nyt sitä, että jos et luota itseesi vanhempana, et pysty asettamaan lapsellesi rajoja. (Niistä kirotuista rajoista puhutaan muutenkin aivan liikaa, mutta ei mennä nyt siihen.) Puhun nyt siitä, että jos kokee vanhempana jatkuvasti epäonnistuvansa, se alkaa ennen pitkää nakertaa omaa fiilistä ja jaksamista. 

Vanhemmuusitsetunnon kasvattaminen on hankalaa ja sen murtaminen on helppoa. Kasvattamiseen tarvitaan onnistumisia ja minun teoriani on, että niillä onnistumisilla ei ole tekemistä sen kanssa, käyttäytyykö lapsi kertaalleen huonosti kaupan karkkihyllyllä.



Hyvä vanhemmuusitsetunto kasvaa enemmänkin siitä, että arki lapsen kanssa on hyvää – ei aina, mutta pääsääntöisesti. Jos elämä lapsen kanssa tuntuu omalta, se yleensä korreloi sen kanssa, että jaksaa niitä kuluttavia vaiheita ja uskoo olevansa vanhempana riittävä. Mutta tämän arjen rakentaminen voi viedä vuosia.

Vanhemman itsetunnon murtaminen sen sijaan on äärettömän helppoa. Siihen riittää sen kyseenalaistaminen, tietääkö vanhempi oikeasti, mitä on tekemässä. Tuota kyseenalaistamista on tarjolla liian usein paitsi medialta, myös ympäristöltä ja lähipiiriltä. Jos siihen lisätään väsymystä, nukutustaisteluja, lasten sairastelukierrettä ja uhmaa, tunne siitä, että en vaan osaa, on aika lähellä.

Itsetuntoa voi pönkittää mutta kukaan ei voi sitä toisen puolesta rakentaa. Silti peräänkuuluttaisin tässä jonkinlaista solidaarisuutta pienten lasten vanhempien kesken. Onko se oikeasti aina itseltä pois, että jaksaisi sanoa toiselle, että hyvin sä vedät? Että mä olen itse kanssa välillä aivan rikki? Että kyllä se helpottaa? 

Ja niille, jotka kysyvät suoraan tai epäsuorasti, että tiedätkö nyt mitä teet, niin arvatkaa mitä? Vastaus on ei. Kukaan meistä vanhemmista ei jumalauta tiedä, mitä on tekemässä. Eivätkä tienneet edeltävät sukupolvetkaan. Kaikki aloittavat ihan samalla tavalla nollat taulussa.

Sen yritän itse muistaa, kun seuraavan kerran ajattelen, kuinka kaikki muut tekevät kaiken minua paremmin.