keskiviikko 17. elokuuta 2016

Selviytymisopas kaksivuotiaan vanhemmille

No niin, tapahtuihan se meilläkin. Tyyppi, joka on ollut kaksi vuottta putkeen pääsääntöisesti hyvällä tuulella, päätti lakata olemasta hyvällä tuulella. Enää ikinä, vissiinkin. 

Toissailtana vietimme kolmisen tuntia ulkona ja laskujeni mukaan siihen kuului seitsemät raivarit. Lyhyellä laskuopilla helvetti repeää siis puolen tunnin välein.

Koska joku muu ehkä tahii samassa tilanteessa, tässä vinkkejä siihen, miten hallitset arkea, jota et hallitse.

Hyväksy että et juurikaan voi tehdä mitään
Mitä nopeammin lakkaat miettimästä ja pohtimasta, miten nyt voisit olla hyvä kasvattaja ja miten reagoida tilanteisiin, sitä helpommalla pääset. Tämä on vaihe, jossa tenava saattaa skitsahtaa esimerkiksi siitä, että lelumopo ei pysy paikallaan kun sen laittaa alamäkeen. Mikään määrä kasvatusoppaita ja zen-harjoituksia ei varusta joka tilanteeseen. Koeta pitää oma pää pinnalla ja ottaa tilanne kerrallaan. Niin se kersakin tekee. Joka kerran, kun pystyt pysymään rauhallisena, voit taputtaa itseäsi olkapäälle.

Varusta kotisi maailmanloppua varten
Pakkaa kaapit täyteen kahvia ja kestomaitoja ja sullo pakkaseen leipää ja jäätelöä. Piilota pari suklaalevyä ja tarkista, että kaapissa on särkylääkkeitä. Siivoa pois kaikki lelut, jotka voivat heittäessä tehdä reiän parkettiin tai rikkoa ikkunalasin. Sori, Brion palikkalaatikko. Palataan asiaan puolen vuoden päästä.

Putsaa pölyt vaelluskengistä
Kaiva esiin omat ulkoiluvaatteesi, tuuleta goretexit ja suihkuta vaelluskengät vedenkestävällä käsittelyaineella. Hommaa fillariin lastenistuin, kartoita leikkipuistojen lisäksi lähimmät makkaranpaistolaavut ja vedä syvään henkeä. Ainoa tapa saada lapselle päivään myös hyviä hetkiä ja samalla suunnata kaksivuotiaan loputon energia edes johonkin produktiiviseen, on ulkoiluttaminen. Tulet viettämään normipäivänä vähintään kolme tuntia kodin ulkopuolella, jotta korvat saavat lepoa. Kuukauden päästä naama on ahavoitunut kuin metsätyömiehellä.

Unohda kaikki ylimääräiset projektit
Unohda saunaremontit, suursiivoukset ja lastenvaatteiden kierrättäminen vähäksi aikaa. Kaiken ehtii sitten tuonnempana, nyt on tärkeintä käyttää jokainen vapaahetki siihen, että selaa nettiä, katsoo telkkaria ja työntää jäätelöä mahaan. Tai tekee jotain rakentavampaa, mikä nyt sitten kelläkin lataa akkuja.

Karsi kontaktisi
Viimeistään nyt on aika lakata viettämästä aikaa ihmisten kanssa, joiden tapaamisesta tulee paha mieli. Jos saat tuen sijaan besserwisseröintiä, käänny ja kävele. Ehdit halutessasi solmia nämä kontaktit uudelleen, kun kotonasi riehuva raivopää alkaa taas ihmistyä. Äläkä herranjestas mene vaikeana päivänä kylään minnekään, missä ei tiedetä, mitä sana uhma tarkoittaa, siitä ei seuraa kenellekään mitään hyvää.

Tiedosta, että lapsellasi on raskasta
Tenavan uhma koettelee vanhemman hermoja, se on selvä. Mutta välillä voitaisiin puhua enemmän siitä, ettei tämä ole lapsellekaan mikään piknikki. Kukaan ihminen ei halua huutaa kurkku suorana kolmea tuntia valveillaoloajastaan. Täytyy olla hervottoman kuluttavaa skitsota joka asiasta.

Älä pidä ladattua asetta käsillä
Saatat käyttää sitä harkitsemattomasti sillä hetkellä, kun joku kehottaa sinua nauttimaan pikkulapsiajasta.

Vaikka toisin voisi luulla, olen edelleen aika keventynyt siitä, että olen hoitovapaalla lapsen kanssa. Jos tämä vaihe pitäisi käydä läpi työpäivän päälle, ujuttaisin votkaa aamukahviini.