keskiviikko 4. lokakuuta 2017

Terveiset rännistä

Duunit alkoivat. Kohta kaksi kuukautta ryömitty putkessa. Ja ei, en tarkoita uraputkea.

Päiväkodin, kodin ja työpaikan arjen yhdistämistä kuvaa mielestäni parhaiten sanonta ”neljän päivän ränni”, alkoholiton sellainen. Maanantaiaamuna ryömin putken toisesta päästä sisään ja torstai-iltapäivänä putkahdan toisesta päästä ulos. Väliin mahtuu neljän päivän hämärä putki, jolle on yhteistä ryyppyreissun kanssa se, että mielikuvat ovat vähän sumeita. Olisi ehkä liioittelua sanoa, että koko ajan on kiire, mutta kaiken aikaa on ainakin tunne, että yrittää olla askelen edellä ja useimmiten ei onnistu.

Täydellistä elämänhallinnan menettämisen tunnetta tukee kivasti se, että vaihtaa uuteen puhelimeen, joka samalla on elämän ensimmäinen älyluuri. Kun silleen kypsässä 39 vuoden iässä opettelee ensimmäisen ei-älyttömän puhelimen käyttöä, niin siitähän riemu ratkeaa – ainakin kollegoille. Erityistä hilpeyttä herätti esimerkiksi englanninkielinen tekstinsyöttö. Kun yritin lähettää ystävälle tekstiviestin sanalla ”testi”, kone muutti sen muotoon ”testicles”. No, ehkä sekin oli ihan hyvä sisältö.

Yllättävistä asioista on ollut yllättävän paljon vetoapua. Vedenkestävän ripsivärin ansiosta on ollut huomattavan helppoa itkeä ensimmäiset viikot työpaikan vessassa, eli sitä voin suositella ihan lämpimästi. Suosittelen myös hankkimaan seinälle jonkun hyvän voimalauseen, josta saa potkua vaikeisiin hetkiin. Esimerkiksi Gandalf toimii tosi hyvin.



Lapsi viihtyy päiväkodissa hyvin ja menee sinne ihan mielellään, toki sen jälkeen, kun on kotona aamuisin keksinyt kaikki mahdolliset tekosyyt olla lähtemättä päiväkotiin. Uutena tietona itselleni tuli, että päiväkodin eteisen nurkassa on jossain näkymätön kiuas, joka tarkoittaa, että aamuviennin jälkeen on joka kerta ihan hiessä, aivan sama mitä on päällä. Olen melko varma, että jonain aamuna menetän pelin, riisun yhden kerroksen liikaa ja hypin pelkissä rintaliiveissä huolehtimassa lapsen käsien pesusta.

Hoitokassin pakkaamisestakin tulee pikkuhiljaa rutiinia. Olen kaivanut lapsen alushousut käsilaukusta töissä vain kerran. Ja muistin myös kertoa päiväkodissa, että Ipanaattori oli viime viikonloppuna heittänyt unikaninsa takkaan. Ilmeisesti kertomus selitti monta asiaa, sekavista tarinoista unilelun mustuneeseen jalkaan.

Kaiken kaikkiaan lapsen saamisessa ja töihinpaluussa on yksi huomattavan iso yhdistävä tekijä: koko ajan on lähtökohtaisesti sellainen tunne, että joku saa minut kohta kiinni siitä, että en oikeasti osaa mitään. Ero on, että ne tahot, joille teeskentelet homman olevan hanskassa, ovat lisääntyneet huimasti.

Mutta kyllä tämä tästä. Kehitys kehittyy. Kun aamuradiossa Juha Tapio laulaa, että Nyt on sinun vuorosi loistaa, en enää purskahda itkuun.

Sen sijaan näytän radiolle keskisormea.