maanantai 25. joulukuuta 2017

Joulu ja varjojoulu

Meillä oli erinomainen joulusuunnitelma. Se sisälsi vähän alle 600 kilometriä autolla ajoa, mutta ajamisen ansiosta myös neljä päivää, jolloin piti saada elää ilman tavallisia ärsytyksiä: kodin sotkuja, ruuanlaittoa, siivoamista.

Useimmat hyvät suunnitelmat tarvitsevat vain hyvin pienen asian kaatuakseen. Meidän neljän päivän suunnitelmamme lakosi kuin korttitalo, kun aatonaaton illan lukema oli 39. Se on ihan hyvä ikä, mutta vähemmän mukava numero nähdä kuumemittarissa, jonka olet juuri tunkenut lapsesi korvaan.

Olin totta kai varautunut joulun pitkään poissaoloon hyvissä ajoin. Mikä tarkoittaa, että olin tyhjentänyt jääkaapin ja pakastimen”niin mahtuu sitten ylimääräisiä kinkkuja ja laatikoita pakkaseen”. Joopa joo. Ikinä ei ole tarvinnut kasvaa aikuiseksi niin nopeasti kuin Alepan ovella jouluaattona klo 11.20. Siinä olikin hyvä aika ruveta suunnittelemaan ensimmäisen oman perheen kesken vietetyn joulun menua.

Mutta tuli se joulu näinkin. Vein roskat ja päätin tuijottaa joulukuusta kirjahyllyn alla olevan pölyn sijaan. Mies ja lapsi siivosivat lelut paikalleen siltä varalta, että tonttu saattaisi tuoda uusia. Syötin lapselle suklaata niin sain katsoa rauhassa joulurauhan julistuksen ja mies ja kuumepotilas pelasivat padilla sen aikaa, että laitoin kinkun uuniin ja tein bataattilaatikkoa. Aurinko paistoi parvekkeelle niin, että siellä tarkeni juoda mukillisen glögiä. Lapsi tykkäsi lahjoista ja sammui yskäänsä alkuillasta, eli sain katsoa jopa huonon koko perheen dubatun leffan ilta-aikaan.

Vahingosta viisastuu. Ensi jouluna varaudun paitsi jouluun, myös varjojouluun. Siltä varalta, että joku yllätyskierrepallo torpedoi joulun lähdöt, teetän joulusiivouksen ammattilaisella etukäteen ja kokkaan muutamat vararuoat pakkaseen ennen pyhiä – syödään ne sitten vaikka uutena vuotena.

Ennen kaikkea, aion hyväksyä sen, että suunnitelmien muutokset aiheuttavat aina vähän tykytystä. Miehen ensimmäinen kommentti minulle aatonaattoiltana oli ystävällinen vinkki ”Ei nyt oteta tästä stressiä”. Vastasin, että ollaankohan me tavattu.

Koska minä kyllä stressaan joulusta. En siksi, että kaiken pitäisi olla täydellistä. Vaan siksi, että itselleni kuitenkin jotkut jutut joulussa ovat tärkeitä. Ja asiat, jotka ovat tärkeitä, aiheuttavat aina vähän stressiä. Ei se ole mikään maailmanloppu, että asiat stressaavat, mutta turha yrittää siihen stressittömyyteenkään pyrkiä – se vasta stressiä tekeekin.

Leuka rintaan ja kohti uusia jouluja.