sunnuntai 16. kesäkuuta 2019

Mitä ne on ne ruuhkavuodet




”Allekirjoitan täysin määritelmän elämän ruuhkavuosista, vaikka en ole edes töissä!”, kommentoi minulle kerran yksi ystäväni. Hänellä on kolme lasta. Vastasin hänelle tuolloin hymiön kera, että niitäpä tässä koen itsekin kahlaavani, vaikka minulla ei ollut silloin vielä lasta.

Ruuhkavuosista puhutaan paljon ja vaikka montaa muotitermiä karsastankin, myönnän, että tämä on mielestäni kuvaava. Ruuhkaa tuntuu olevan niin elämässä kuin kovalevylläkin ja välillä tekee mieli karjua, kun vihreistä valoista huolimatta mikään ei liikahda ainakaan eteenpäin.  

Aika monesti ruuhkavuosista puhutaan nimenomaan pikkulapsiaikana, mutta omasta mielestäni kyse on aika paljon laajemmasta ilmiöstä.

Minun mielestäni ruuhkavuosi määritelmällisesti tarkoittaa ajanjaksoa, jolloin jonkun muun hyvinvointi on riippuvainen minun ajankäytöstäni. Pikkulapsiaikana on pakko tehdä ratkaisuja sen mukaan, mitä lapset tarvitsevat. Mutta ihan samassa kadotuksessa ovat ne, jotka hoitavat ikääntyneiden sukulaisten asioita, tukevat sairastunutta puolisoa tai säätävät asioita masentuneen ystävän puolesta. Ja ruuhkaisaa tuntuu olevan myös niillä, joiden ajan työt tai luottamustoimet haukkaavat.



Jokainen päättää periaatteessa ajankäytöstään itse, mutta käytännössä aika moni on tilanteessa, jossa jonkun muun elämäntilanne tai aikataulu säätelevät oman kiireen määrää. Ja silloin kahlataan ruuhkavuosia.

Kuten aiemmin kirjoitin, mielestäni väsymys ei ole lapsiperheiden yksinoikeus. Samalla tavalla ruuhkavuodet eivät ole vain pikkulapsiajan juttu. Ruuhkaa voi olla meillä kaikilla, vaikka laatu vaihtelee..

Eli jospa yleisen kiukuttelun sijaan avattaisiin ikkunat, laitettaisiin radion nupit kaakkoon ja vilkutettaisiin naapurikaistan kuskille. Sillä hermoilu ei auta ruuhkassa pätkän vertaa.