sunnuntai 26. toukokuuta 2019

Lapsen luunmurtumassa ei ole mitään hyvää


Tästä tuli meidän perheessä erilainen kevät kuin kukaan meistä oli suunnitellut. Maaliskuun 12. jäi päivämääräksi, joka jakoi elämän hetkeksi kahtia; aikaan ennen lapsen sääriluun murtumaa ja aika sen jälkeen. Kun katson valokuvia puhelimesta aikaisemmin keväältä tai viime syksyltä, tuntuu kuin katsoisin vieraita ihmisiä tai elämää todella monen vuoden takaa.

Päiväkodin vasu-keskustelussa lastentarhanopettajamme aloitti kysymällä, että mitenkäs te vanhemmat olette jakselleet tämän kevään. Vastasin, että emme niin kovin kaksisesti. Lapsi joutui kokemaan kipuja, joita en soisi kenellekään. Itse jouduin katsomaan sitä vierestä voimatta auttaa. En tiedä, toipuuko siitä.

Arki meni enemmän sekaisin, kuin mitä olin ajatellut. Se, että ylipäänsä kaikki jotenkin järjestyi, edellytti sitä, että kaikki joustivat. Minä joustin, mies jousti, työpaikat joustivat, päivähoito jousti, isovanhemmat joustivat. Hoitojärjestelyt menivät uusiksi joka viikko, aika usein joka päivä. Se oli kuluttavampaa kuin olisin osannut kuvitella.

Nyt kun tilanne alkaa olla ohi, raavin hiljalleen omaa jaksamistani kasaan ja ihmettelen, että oikeastiko se elämä voisi taas olla kivaa ja helppoa eikä pelkkää selviytymistä. Pohjalla muhivat vielä huoli siitä, miten luun kasvu jatkuu, korjaantuuko kävelyn virheasento, tuleeko jaloista ainakin väliaikaisesti eri mittaiset. Mutta lapsi kävelee taas.

Siinä kun itse olen ollut niin stressaantunut, että työkyky meinasi mennä, lapsi on vetänyt koko kevään tapahtumasarjat läpi kuin ei mitään. Se on ollut niin urhoollinen, että oma sydän on särkynyt sitä katsellessa.

Siksi on tuntunut erityisen pahalta kuulla parilta taholta niitä kommentteja, että ehkä tämä tekee hyvää. Ehkä lapsi nyt oppii keskittymistä, kärsivällisyyttä, uusia taitoja.

On tehnyt mieli huutaa sanojille, että tule sinä katsomaan, kuinka lapselta meinasi taju lähteä tuskasta. Tule sinä käymään ne keskustelut, jolloin se muistelee onnettomuutta. Tule sinä sanomaan, että trauma, joka meinasi katkaista oman jaksamiseni, on jotenkin hyvä juttu, koska lapseni, joka sinun mielestäsi sitten ilmeisesti on vääränlainen, jotenkin kasvoi ja kehittyi joutuessaan istumaan sohvalla kuusi viikkoa.

Jos luun murtuminen tekisi lapselle kasvatuksellisesti hyvää, jokaiselta leikki-ikäiseltä murrettaisiin yksi luu jo neuvolassa. Koska sitä ei tehdä, voidaan minun puolestani unohtaa se teoria, että onnettomuudet kasvattaisivat.

Jos haluat tukea sitä perhettä, jonka lapselle on käynyt jotakin, älä yritä etsiä hyviä puolia äläkä vähättele tilannetta.

Mene kylään. Kutsu käymään. Vakuuta, että kaikki järjestyy. Sano, että lapsi vaikuttaa ihan omalta itseltään. Vie kyniä ja piirustuslehtiö, vaikka niitä jo kotona olisi.

Hyväksy se, että sinä et tiedä, miten rankkaa toisilla on.

Äläkä koskaan sano vanhemmalle, että lapsen luun murtumassa on jotakin hyvää.

Sillä se on se yksi asia, jonka sanomista et ehkä saa koskaan anteeksi.

lauantai 18. toukokuuta 2019

Miksi ihmeessä äidit siivoavat vapaa-aikanaan?


Niin, siinähän se kuuma kysymys onkin. Typerät äidit, kun eivät vain voi antaa olla; oma syynsä kun uupuvat, kun vapaa-aikaa käytetään siivoamiseen. Nih.

Katsotaanpa, voisikohan sille löytyä jotain syitä?

Vapaa-aikaa on hetkinen. Voisin mieluusti käyttää sen vaikka työhuoneessa lueskelemalla.



Vaihtoehtoisesti voisin mennä juomaan parvekkeelle kahvit.




No, ehkä sittenkin menen kylppäriin tekemään sen rentouttavan kasvohoidon (okei, no en oikeasti).




Tai jospa vain menisin pitkään kuumaan suihkuun.




Joo, on se kumma, että äidit niin usein alkavat vapaa-aikanaan siivota sen sijaan, että tekisivät jotain oikein rentouttavaa.

Loppuun vielä kuva kurkusta, joka yritti karkuun ostoskassista. Tästä voi jokainen tehdä omat freudilaiset tulkintansa.