sunnuntai 24. huhtikuuta 2016

Ne kamalat netissä roikkuvat vanhemmat

Lueskelin syksyllä hieman hämmentyneenä uutisia puhumattomista kolmivuotiaista. Lyhyesti: aikuiset roikkuvat somessa eivätkä vuorovaikuta lastensa kanssa. Niinpä puheterapiat täyttyvät kolmivuotiaista, jotka osaavat sanoa vain muutaman sanan.
Uutisia lukiessa itselleni jäi vähän epäselväksi, onko kukaan oikeasti tutkinut linkkiä nimenomaan somen ja lasten puhumattomuuden välillä. Selvästihän jossain on menty pieleen jos lasten puheenkehityksen viivästymät ovat räjähtämällä yleistyneet ja varmasti muuttunut mediankäyttö on tässä osallisena. Mutta onko olemassa muita syitä ja miksi asia kärjistyy juuri nyt – tästä ei ainakaan itselleni tullut ihan heti selvyyttä.
Mutta toki näitä tilanteita tulee arjessa vastaan. Katsoin itse vierestä, kuinka yksivuotiaani haki vuoron perään huomiota kolmelta aikuiselta ja yhdeltä kymmenvuotiaalta, eikä saanut sitä keneltäkään – kaikki neljä tuijottivat puhelimiensa ruutuihin. Ja sydämeni särkyi ihan pikkuisen.
Kun jäin hoitovapaalle, tein sellaisen pelimiehen liikkeen, että jätin ottamatta vastaan firman tarjoaman älypuhelimen ja sinnittelen vanhalla peruspalikallani. Niinpä minulla ei ole nettiä kännykässä. 
Tätä on muuten tänä päivänä yhtä vaikea ihmisten ymmärtää kuin aikanaan oli sitä, että minulla ei ollut kännykkää vaikka about kaikilla muilla oli. Tulin myöhässä sen asian kanssa ja älypuhelimien kanssa ajattelin hypätä niin myöhäiseen junaan kuin mahdollista. Pätee meinaan sama teoria kuin autoa hankkiessa: jos et omista sellaista, pärjäät mainiosti ilman, mutta kun kerran hankit, there is no going back.
Mutta eihän se netitön kännykkä todellakaan sitä tarkoita, että itse olisin kaiken aikaa vuorovaikutuksessa lapseni kanssa. Ja rehellisesti, en ihan näe, että tarvitsee ollakaan. 
Koen, että lapsi ei mene rikki siitä, että äiti välillä keskittyy puhumaan puhelimessa, täyttämään tiskikonetta tai katsomaan televisiota ja ehdottaa mukulalle, että tutkipa vaikka duploja sen aikaa. Sitä kutsutaan ammattilaispiireissä arjeksi.
Erityisen ärsytyksen sai nousemaan artikkelin kauhistelu siitä, miten leikkipuistossa näkee kännykkäänsä tuijottavia vanhempia ja kuinka niin moni vanhempi työntää rattaita puhelin toisessa kädessä.
Anteeksi nyt, mutta mitä sitten? 
Henk. koht. olen käyttänyt puhelinta juuri noissa tilanteissa, koska silloin lapsi kaipaa huomiotani kaikkein vähiten. Rattaissa istuessa mukulalla on riittävästi katseltavaa muutenkin. Keinuessaan hän ei piittaa pätkääkään, vuorovaikutetaanko hänen kanssaan. Nämä hetket ovat niitä, jolloin lähetän tekstiviestin lapsenvahdille, kirjoitan kännykän muistilistaan ostoslistan tai yritän soittaa aikaa neuvolasta. Ja vieläpä kieltäydyn ottamasta asiasta morkkista.
Jos vanhempien ja lasten välinen vuorovaikutus on niin vähäistä, että se vaikuttaa jo lapsen puheen kehitykseen, jotakin on totta kai tehtävä. Vanhempiakin on varmasti tässä asiassa hyvä herätellä. 
Mutta jos tämä johtaa siihen, että leikkipuistossa kännyköitä käyttävät vanhemmat leimataan ihmisiksi, jotka toiminnallaan aiheuttavat lapselleen puheenkehitykseen viivästymää, niin johan pomppasi. Jotenkin tuntuu, että syy-seuraussuhde on diagnosoitu vähän heppoisin perustein.
Toisaalta, ehkäpä se koira vain älähtää johon kalikka kalahtaa - koneen äärellähän tämäkin teksti syntyi. Joten nyt nostan kiltisti nassuni tietokoneen ruudusta ja menen vuorovaikuttamaan lapseni kanssa.