maanantai 23. toukokuuta 2016

Malja lapsettomille

Pari viikkoa sitten vietettiin äitienpäivän aattoa ja lapsettomien lauantaita. Sosiaalisessa mediassa heräsi pientä keskustelua siitä, onko päivä ennen kaikkea omistettu tahattomasta lapsettomuudesta kärsiville vai yleisemminkin lapsettomille.
Lapsettomuudesta puhuttaessa tunnutaan menevän kovin helposti äärimmäisyyksiin. On niitä lapsettomia, jotka kulkevat läpi koko hedelmöityshoitojen kirjon ja aktiivisesti surevat lapsettomuutta. Sitten on elämäntilanteen vuoksi lapsettomia ja vapaaehtoisesti lapsettomia. Ja epäilemättä kaikenlaista siltä väliltä.
Ja välillä tuntuu, että tästä porukasta ei tiedetä yhtään mitään.
Samalla kun markkinavoimat lokeroivat ihmiset sujuvasti perhekoon ja ikäjakauman mukaan, välillä tuntuu, että lapsettomuus on edelleen kummallinen tabu.
Olen itse aikanaan lueskellut vapaaehtoisesti lapsettomien sivuja ja keskusteluja ja tunnistanut itseni. Koska omalla kohdallani lapsen saantia ei edeltänyt riuduttava ja kaikennielevä tarve lisääntyä, myös jääminen vapaaehtoisesti lapsettomaksi olisi voinut olla korteissa. Ja eihän niitä lapsia päättämällä synny. Minulla ja miehellä kävi luontoäidin arpajaisissa tuuri, täysin ilman omaa ansiotamme.
Viihdyn hyvin nykyisessä elämäntilanteessani ja lapsi on totta kai rakas. Silti, oltuani kohta kaksi vuotta äiti, olen edelleen sitä mieltä, että lapsetonkin elämä olisi ihan hyvää elämää.
Joskus sitä huomaa ajattelevansa, millaista se oma elämä olisi ollut, jos lasta ei olisi tullut. Erilaista, toki. Saisin katsella jääkiekon MM-kisoja rauhassa ja jos olisin ottanut välivuoden työelämästä, siihen olisi ehkä kuulunut enemmän matkustelua ja vähemmän pyykinpesua. Toisaalta, moni iso asia olisi sitten myös jäänyt toteutumatta.
Elämä kuitenkaan harvemmin junnaa tyhjiössä; jos ei olisi tullut lasta, sitten olisi tullut muita hyviä asioita. Uskon, että sekin olisi ollut ihan jees. Ei samanlaista, ei ehkä verrattavaa. Mutta hyvää elämää silti.
Ehkä olen elänyt pää pensaassa, mutta haluaisin vähän enemmän kuulla ja lukea niitä tarinoita, joissa kertojina ovat onnellisesti vapaaehtoisesti lapsettomat. Sitä samastumispintaa on nimittäin minun makuuni aika vähänlaisesti. Vaihtoehtoja pallottelevana parikymppisenä olisi ollut joskus mukava lukea niistä lapsettomista, jotka eivät ole lapsettomuuden kanssa kipuilevia poliitikkoja eivätkä uraohjuksia, vaan tavallisia ihmisiä, jotka eivät määrity sen kautta, onko heillä lapsia vai ei.
Kippis siis sinulle, lapseton. Olet saattanut valita osasi tai päätyä siihen valitsematta. Mutta älä anna kenenkään ulkopuolisen sanella sinulle, onko se hyvä osa vai ei.