sunnuntai 19. kesäkuuta 2016

Asioita joita ei opi kotiäitinä

Aika usein kuulee juttuja siitä, että kotiäitiys valmentaa elämään ja työelämään: siinä sitä oppii uusia asioita ja myös työelämässä tärkeitä taitoja. Tähän jeesusteluun sortui jopa Kauppalehti, mistä olin aika yllättynyt.

No, valmennusta voi olla tietty monenlaista. Yleisesti sanoisin, että kutun villat.

Alla muutama väittämä siitä, mitä kotona oleminen potentiaalisesti kehittää. Ja sitten se totuus. Saa olla eri mieltä.

Kotona lasten kanssa ollessa opit keskittymään olennaiseen.
Kotona lasten kanssa ollessa opit hukkaamaan keskittymiskykysi lopullisesti. Kun pari vuotta menee niin, että et saa puhuttua loppuun kuin kourallisen lauseita, löydät jonakin aamuna itsesi tiskirätin kanssa makuuhuoneesta ja ihmettelet, näinkö siinä käy, kun yrität multitaskata yhtä aikaa ruokapöydän pyyhkimisen ja pyykkien viemisen paikoilleen.

Kotona lasten kanssa ollessa tekee maailman tärkeintä työtä
Kotona lapsen kanssa ollessa tekee 90-prosenttisesti työtä, jonka tulosta ei kukaan näe koskaan missään. Tenavasta taas voi tulla täysipäinen sinun ponnistelujesi ansiosta tai täysin niistä huolimatta. Onnea vaan motivoitumiseen.

Äitinä opit priorisoimaan ja organisoimaan asioita
Väittäisin, että meikäläisen organisointikyky oli kyllä parempi ennen lapsen saantia. Edellinen muuttomme asunnossa hoidettiin muuttoporukan voimin noin kolmessa tunnissa, jona aikana tavarat siirrettiin asunnosta toiseen, purettiin paikalleen ja pizzat iskettiin pöytään. Vähän tuntuu että sama organisointi ei onnistuisi nyt kun puntissa roikkuu yksi häirikkö.

Äitinä opit olemaan itsellesi armollinen
Kukaan tätä mieltä oleva ei ole koskaan käynyt lukemassa vauvapalstoja.

Äitinä opit sietämään sotkua kotona ja olemaan stressaamatta pikkuasioista 
Äitinä mikään ei vituta niin paljon kuin kodin jatkuva sotku. Voit tehdä kotitöitä koko päivän ja todeta illalla, että kotisi näyttää Pelastusarmeijan yömajalta, johon on iskenyt palopommi. Ja jos jostain rupeaa siinä kohtaa stressaamaan, niin pikkuasioista. Ei tarvita kuin yksi päiväunien notkahdus tai väärään aikaan loppunut pesuaine ja tuloksena saattaa olla täysi flippaus.

Äitinä opit ongelmanratkaisukykyä
Äitinä opit pitämään pääsi ja jyräämään päätöksesi läpi vaikka ne eivät olisi kovinkaan järkeviä. Ja opit ratkaisemaan kaikki konfliktitilanteet Muumeilla.

Minun mielestäni hoitovapaalla oleminen on ihan tosi jees – jos ei olisi, menisin takaisin töihin. 

Mutta ei sitä kotona olemista tarvitse oikeuttaa sillä, että täällä nyt niin hirveästi hauduteltaisiin työelämässä tai muussa elämässä tarvittavia taitoja. 

Niitä taitoja oppii sitten esimerkiksi siellä työelämässä.