keskiviikko 3. elokuuta 2016

Muista hoitaa parisuhdetta, suksikaa suolle

Sen lisäksi että hermoni on palanut hemmottelua äidille-hymistelyyn, olen myös hieman kypsähtänyt tähän yleiseen parisuhdehymistelyyn.

Jos uskoisi neuvolaa ja muita standarivinkkejä, parisuhdettahan pitäisi hoitaa suurin piirtein synnytyssalista lähtien ja huolehtia, että jatkuvasti kommunikoidaan, analysoidaan, pohditaan ja kohdellaan toista rakastavasti.

Jep, koska tämähän on sitä, mihin on runsaasti aikaa ja voimia panostaa silloin, kun lapsi valvottaa ja oma olo on kuin jyrän alle jäänyt.

Voitaisiinko laskeutua siis alas norsunluutornista. Tässä muutama pikkulapsivaiheen parisuhdevinkki, jotka oikeasti toimivat.

Pure hammasta.
Pikkulapsiaika ei useimmille ole parisuhteen parasta aikaa. Hyväksy se ja mene eteenpäin.

Eniten vituttaa kaikki-tunnelmaa koetaan muissakin perheissä
Kestovitutus on lyhyen gallupin perusteella vallitseva tila aika monessa parisuhteessa lapsen tulon jälkeen. Sitä ei kannata säikähtää. Ihan jokaista asiaa ei tarvitse puida eikä pohtia. Joskus voi vaan odottaa ja ajatella, että tämä on nyt tätä eikä se kestä iankaikkisesti. Puolisokin lakkaa jossain vaiheessa vituttamasta. Oikeasti.

Älä valita
Hiljainen mökötys on aina parempi kuin jatkuva natina. Silloin tällöin voi miettiä, onko joka asiasta pakko inistä puolisolle. Useimmiten ei ole.

Älä keskustele
Let’s face it, kun tarpeeksi väsyttää, useimmilla pariskunnilla ei ole toisilleen mitään sanottavaa. Parisuhdetta ei pikkulapsiaikana ole, miksi siis pitäisi keskustella parisuhteesta? Jos kersan saa nukkumaan ja on puoli tuntia yhteistä aikaa, vetäkää pitkä tikku siitä, kumpi kaivaa jäätelön pakkasesta ja kumpii etsi telkkarista jotain katsottavaa. Puoli tuntia aivotonta viihdettä jonka aikana puolisosi ei voi möläyttää mitään mikä ärsyttäisi, ja molemmat voivat paremmin.

Unohda kahdenkeskinen aika
Jos saatte lastenvahdin avulla vapaaillan, älä herran tähden pilaa sitä mököttämällä puolisosi kanssa kahdestaan. ”Viettäkää kahdenkeskistä parisuhdeaikaa, menkää vaikka ravintolaan syömään.” - kaikkien huonojen vinkkien pohjamutaa. Maksat ateriasta, jonka aikana huomaatte puhuvanne töistä ja vaippojen vaihtamisesta. Ei. Koettakaa ennemmin huijata joku lapseton pariskunta tai pahaa-aavistamaton sinkkukaveri mukaan ja huomaatte juttelevanne jostain oman navan ulkopuolisesta. Illan päätteeksi on sellainen olo kuin olisi työntänyt päänsä tuulettimeen.

Koettakaa olla tiimi
Kun kersa on pieni, parisuhteelle on paljon vähemmän käyttöä kuin auttavalle käsiparille. Työtiimin muodostamiseen ei tarvita analysointia eikä jatkuvaa jäpätystä, ihan sellainen ”vaihdatko vaipan jos mä haen kaupasta maitoa”-tyyppinen kommunikaatio riittää.

Jokaisen elämänvaiheen ei ole pakko olla se paras elämänvaihe. Jokaisen elämänvaiheen eitarvitse olla parisuhteen paras elämänvaihe. Kun vauva- ja taaperoaika alkaa lähestyä loppuaan, myös kestovitutus yleensä hellittää. Ja jos ei, siihenkin löytyy apua. 

Mutta älkää hyvät ihmiset stressaantuko siitä, että lapsen hoitamisen ja arjen hoitamisen lisäksi pitäisi hoitaa parisuhdetta. Joku raja siinäkin, miten montaa asiaa voi yhtä aikaa hoitaa.