maanantai 16. tammikuuta 2017

Ruutudraamaa

Ruutuaika, tuo 2010-luvun perisynti. Jos aikuinen erehtyy vastaamaan piippaavaan puhelimeen, korppi tulee ja vie lapsen. Jos lapsi katsoo ruutua liikaa päivän aikana, hänestä tulee nukkumaton ja puhumaton hirviö. Pahinta on, jos kersa katsoo ruutua jopa – gasp – kaksi tuntia päivässä.

Taas kerran mietin, että mikähän tässä on mennyt vikaan, kun en ollut ihan niin kauhuissani tuosta määrästä.

Kuten hiljattain valittelin, meillä kersa on lievästi sanoen mallia iltavirkku. Vaikka aamulla herätys on puoli kahdeksan tai kahdeksan maissa, nukkumaanmeno voi helposti olla vasta puoliltaöin. Päivän pituus on siis meillä noin 16 tuntia.

Tuosta kuudestatoista tunnista voidaan laskea, että lapsi nukkuu päiväunia 1,5 tuntia, lisätään tähän puoli tuntia nukuttamista ja herättelyä. Ruokailut nielevät maksimissaan 2 tuntia päivästä, yleensä vähän vähemmän. Jos keli on kohtuullinen, yritämme ulkoilla noin kolme tuntia päivässä.

Eli valveillaoloaika 16 tuntia, siitä pois päiväuni-, ruokailu- ja ulkoiluajat, jäljelle jää yhdeksän tuntia.

Yhdeksän tuntia sisätiloissa vilkkaan kersan kanssa.

Ja sanon suoraan, että se vanhempi, joka jaksaa yhdeksän tuntia taaperon kanssa seitsemän päivää viikossa ilman ruututaukoja, on aika fakiiri.

Koska blogia ei voi kommentoida, ammutaan seuraavaksi alas ne kaksi halvinta syytöstä, joita tässä kohtaa voisi heittää.

”No siksihän se sitten valvoo, kun se katsoo ihan liikaa ruutua!”
Ei valvo. Vauva-aikana se meni nukkumaan vielä myöhemmin, eikä ruutuja katsottu silloin lainkaan. Ruutulakkoakin on kokeiltu, ei muuten vaikuttanut mitenkään.

”Sun pitää laittaa lapsi päiväkotiin, jos et kerran jaksa touhuta muksun kanssa vaan istutat sitä ruudun edessä.”
En istuta. Tauotan hänen päiväänsä, jolloin jaksamme molemmat paremmin. Suosittelen samaa muillekin.

Ja sitten se varsinainen uutispommi, joka lopullisesti saa minut kuulostamaan paskalta vanhemmalta: Myös kersa tuntuu välillä kaipaavan taukoa. Aamulla herättyään hän kiipeää tokkuraisena sohvalle ja haluaa katsoa ”ihan vähän dinojunaa”. Pukemisen meillä hoitavat äiti ja Late Lammas. Kun leikit eivät suju, hän alkaa itse pyytää ohjelmaa ja saattaa vartin telkkaripätkän jälkeen taas jaksaa keskittyä ihan eri tavalla. Hän kommentoi katsomaansa vanhemmille ja juttelemme, mitä ohjelmassa tapahtuu.

Ei, minä en pidä ruutuaikaa pahana. Sitä ei saa olla liikaa, mukulaa ei saa työntää jatkuvasti ruudun eteen saadakseen hänet pois tieltä ja aikuisen tehtävä on valvoa, mitä sieltä ruudusta oikein katsotaan.

Mutta sillä, onko ruutuaikaa vartti siellä täällä enemmän vai vähemmän, ei minun maailmassani ole ratkaisevaa merkitystä.

Jos lapsen kanssa tehdään tarpeeksi myös kaikkea muuta, ruudun ei tarvitse olla peikko. Se voi olla vain osa arkea.