sunnuntai 29. tammikuuta 2017

Luulin tietäväni

Kersa täytti tässä kuussa kaksi ja puoli vuotta. Sillä on menossa Vaihe. Siitä yllättävä ajanjakso siis, että vaihe on päällä.

Onneksi tässä vaiheessa olen jo alistunut siihen, että vaiheita on aika paljon ja muutenkin mukula on jo pyyhkinyt sievän, pienen takapuolensa useimmilla kasvatusperiaatteillani. Olihan niitä meinaan muutama asia, jotka luulin tietäväni. Tähän malliin.

Sormiruokailu, mikä mahtava keksintö! Lapsi saa syödä ja maistella itse, ei tarvitse millään soseilla sotkea!
Toimii ainoastaan lapsella, joka on edes alustavasti kiinnostunut ruoasta. Jos kersa on sitä lajia, jolla ei ole koskaan nälkä ja jota syöminen ei kiinnosta, hän tiputtelee ruoat käsistään lattialle ja katsoo sitten aikuista toiveikkaana: mitäs sitten leikittäisiin? Ja ei, niin kauan kuin se sai maitoa muutaman kerran päivässä, sille ei tullut koskaan niin kova nälkä, että omin sormin syöminen olisi kiinnostanut. Onneksi kaksivuotias kiskoo jo omalla lusikalla ja syö hyvinä päivinä kuin rekkamies.

Kun vaan riittävästi siirtää päiväunia tai lyhentää niitä, kyllä se lapsi lopulta on tarpeeksi väsynyt ja nukahtaa illalla aiemmin.
Ipanaattori2014 löi oman ennätyksensä viime viikolla, valvoi aamuyhdeksästä yhteen asti yöllä, välissä 25 minuutin päiväunet. Jep, elämäni parhaita päiviä, kuten varmaan arvasittekin.

Minä en sitten ikinä jätä vessan ovea auki, vaikka lapsi huutaisi oven takana, joku yksityisyys se on meikäläiselläkin.
En enää muista sulkea vessan ovea edes kylässä käydessäni.

Kun vanhemmuuteen liittyvissä asioissa vain päättää olla syyllistymättä ja provosoitumatta, voi paremmin.
Niin kova nahka on vain elefantilla, ettei sen läpi aina jokin piikki menisi.

Kun kersan antaa vapaasti touhuta, se oppii eikä kolhi itseään niin paljoa.
Saldona vasta yksi taittunut hammas ja kolme kertaa sijoiltaan mennyt kyynärpää. Jatkoa odotellessa.

Omilla ratkaisuilla voi vaikuttaa siihen, miten kevyttä tai raskasta pikkulapsiaika on.
Joo, aika moneen asiaan voikin. Mutta sitten kun joku perusasia menee ranttaliksi, unet jäävät lyhyiksi tai kersa sairastaa kaikesta käsienpesusta huolimatta, silloin on rankkaa, vaikka asennoituisit kuinka.

Mukulan kanssa kannattaa pääasiassa tehdä sellaisia asioita, mistä itse nauttii.
Rummunpärinää: tämä piti paikkaansa. Me emme edelleenkään käy kerhoissa, muskareissa, vauvajumpissa emmekä sisäleikkipuistoissa. Sen sijaan käymme Suomenlinnassa, Korkeasaaressa ja metsässä, koska niihin äiti haluaa lähteä ja kersalta ei vielä kysytä. Eipä se tunnu juuri pahastuneen kivillä kiipeilystä. Ja vielähän tämäkin asia ehtii mennä pieleen moneen kertaan.

Uusia vaiheita odotellessa. Ja uusia periaatteita.