tiistai 15. elokuuta 2017

No mutta suosittelisitko sä tätä?

Vanhemmuuden joukkopsykoosiin kuuluu, että kun olet itse tehnyt jonkun ratkaisun lapsen kanssa, olet sitä mieltä, että se on ainoa oikea tapa, ja kaikkien kuuluisi tehdä samoin. Kun päätin pitää pitkän hoitovapaan, tuntui välillä, että se oli jonkinlainen henkilökohtainen loukkaus kaikkia niitä kohtaan, jotka eivät toimineet samoin. Samalla se tarkoitti, että minä olen kotiäitityyppiä.

Minusta on ollut kivaa olla kotona. Mutta ei tämä kyllä kaikille sovi.

Ja kun minulta kysytään, suosittelisinko pitkään kotona olemista toisille, sanoisin, että useimmissa tapauksissa en. 

Eli jos kotiäitiys kolmeen vuoteen saakka houkuttaa, mieti nyt ensi alkuun seuraavat asiat halki.

Vihaatko kotitöitä? Sillä niitähän piisaa. Ainakin, jos miehesi on sitä lajia, jonka mielestä kaikkea säilytetään lattialla. Aika iso osa valveillaoloajasta kuluu siihen, että keräilet tavaroita paikalleen, ripustat pyykkiä ja tyhjennät ja täytät tiskikonetta. Jos lähtökohtaisesti inhoat kotihommia, mieti vielä, kannattaako niistä tehdä uraa.

Onko visasi luottoraja sen kokoinen, että saisit sillä rahalla pienen yksiön Kemijärveltä? Ja riittääkö motivaatiota maksella luottokorttivelkoja pitkähkö aika töihin paluun jälkeen? Pitkä hoitovapaa on taloudellisesti samaa kuin ampuisit itseäsi jalkaan. Ja kun kypsässä 38 vuoden iässä pääsee tekemään papalle puhelinsoiton, joka alkaa sanoilla ”Isi, anna rahaa”, niin voin kertoa, että se kirvelee ihan hyvän aikaa.

Viihdytkö hyvin yksin tai onko sinulla pienen suomalaisen kaupungin kokoinen sosiaalinen verkosto? Tarvitset ainakin muutaman lähellä asuvan, samassa elämäntilanteessa olevan kaverin, pari kauempana asuvaa, joiden luo mennä joskus kylään, tarpeeksi lapsettomia kavereita, joiden kanssa mennä tuulettamaan päätään kun oma lapsi on hoidossa, muutaman kaverin, joka on jo saattanut lapsensa teineiksi ja selviytynyt siitä, sekä sen yhden, jolla menee aina vähän huonommin kuin sinulla. Lisäksi on syytä omistaa muutama omakotitaloissa asuva kaveri, joiden luo mennään sadepäivänä kylään. Kehotan koostamaan excel-taulukon. Jos jää isoja koloja, harkitse vielä.

Nautitko ulkoilusta? Tiedän, että on lapsia, jotka kokoavat tyytyväisenä palapelejä olohuoneessa päivä toisensa jälkeen, mutta itselleni se on yhtä kaukainen kuin ajatus iltakahdeksalta nukahtavasta mukulasta. Meillä ulkoiltiin kolmesta seitsemään tuntia joka päivä. Viime talvenahan räntää tuli vielä toukokuun puolivälissä, eli oma toppapuku oli paras investointi ikinä. Kovassa käytössä olivat myös isorenkaiset vaunut, kantorinkka, lähiretkeilyalueiden kartat ja Korkeasaaren kausikortti. Jos kombo ei kuulosta hyvältä, kannattaa harkita, jaksaako kotielämää.

Toisaalta, onhan siinä puolensa. Kahden ja puolen vuoden ajan olen pääsääntöisesti jättänyt herätyskellon virittämättä. Olen saanut tehdä kotihommia ilman dead linea. Ja pääsin ulkoilemaan päivänvalolla, myös silloin kun se ei ehkä olisi ollut ensimmäinen valinta.

Harvempi head hunter soittaa päivätöihin ja ehdottaa uravalintaa kotiäidiksi. Mutta jos näin käy, suosittelen check-listan läpikäyntiä. Ei siitä haittaakaan ole.