maanantai 14. maaliskuuta 2016

Ettehän te nyt vain yhtä hanki, vol 2

Kuvitelkaapa tilanne. Ensimmäisen lapsensa saaneelta kysellään tunnelmia perheen perustamisesta. Tuore äiti vastaa, että ihan mukavasti menee ja nyt on sellainen tunne, että haluaisi ainakin vielä toisen lapsen.
Kysyjä kommentoi, että älä nyt ajattele tuolla tavalla, et voi vielä tietää sitä, mieli voi muuttua ja suhtaudu nyt ihan avoimesti siihen, että et enää hanki toista lasta.
Osaatteko kuvitella, että tällainen keskustelu käytäisiin? En minäkään.
Sen sijaan kun kertoo kysyjille ajattelevansa, että yksi on ihan hyvä lapsiluku ja että todennäköisesti toista lasta ei perheeseen tule, nuo yllämainitut kommentit ovat ihan validia kauraa ja niiden esittäminen on täysin ok. En olisi itsekään uskonut, jos en olisi ollut vastaanottavana osapuolena.
Kuten jo Ryppyjä Raskaudessa-blogissa totesin, mielestäni on tosi jees, jos lapsia tehdään perheeseen useampia. Sen sijaan koen hyvin hämmentävänä sen, että ratkaisu jättää lapsiluku yhteen on jotenkin väärä tai vaillinainen ratkaisu.
Tällä hetkellä itse koen vahvasti, että meidän perheemme lapsiluku jää yhteen. Mies on samaa mieltä. Totta kai se on toisaalta surullista; ajatus siitä, että en koskaan enää hoida omaa vastasyntynyttä, on haikea. Mutta meille tämä ratkaisu vaikuttaisi nyt oikealta. Varaamme oikeuden mielenmuutokseen mutta nyt on näin.
Ja usein tuntuu, että se ei ole tässä yhteiskunnassa ok. Se on sääli, erityisesti kun mielestäni perusteet sille, miksi se toinen lapsi nyt vain on tehtävä, ovat välillä aika hataria. Tässä pieni otanta.
Lapsi tarvitsee leikkikaverin
Niin tarvitsee. Ja aiomme hankkia hänelle sellaisia, runsaasti. Niitä löytyy naapurustosta, ystävien ja työkavereiden perheistä ja aikanaan mahdollisista harrastuksista ja hoitopaikoista. Me asumme Helsingin kantakaupungissa, emme agraariyhteiskunnassa maaseudulla. Sisarukset eivät ole enää se ainoa vaihtoehto kavereiksi.
Niistä on sitten seuraa toisilleen
Jep, niin on. Ja onko se muuten aina hyvä asia? Niistä on nimittäin seuraa toisilleen myös silloin, kun yksi keksii älyttömyyksiä ja toinen seuraa perässä. Niistä on toisilleen myös riitely- ja tappeluseuraa ja seuraa loputtomaan keskinäiseen toistensa ärsyttämiseen ja lyttäämiseen. Se, että lapsista on seuraa toisilleen tulkitaan usein niin, että vanhempi pääsee silloin helpommalla. Joskus varmasti näin onkin, mutta ei aina.
Yhden lapsen vanhempana joutuu koko ajan viihdyttämään lasta
No, se taas riippuu aika pitkälti lapsesta - ja vanhemmista. Ipanaattori2014 oli pitkään hyvin vähän viihdytettävä tapaus, nyttemmin näkyy jo omaa tahtoa, joka välillä näkyy siinä, miten päättäväisesti vanhempi haetaan etusormesta kiinni pitäen junaradan ääreen. Mutta koska itse en ole kovin taitava lapsen viihdyttäjä enkä osaa leikkiä, en lähtökohtaisesti aio toimia viihdesirkuksena. Aion antaa huomiota ja aion puuhata lapsen kanssa, kyllä. Tolkuttomaan viihdyttämiseen en aio lähteä, onpa lapsia yksi tai useampia. Jos ipana ei opi viihtymään ilman viihdyttämistä, ikävystyköön. Tough love.
Mutta ajattele nyt vaikka ulkomaanamatkoja ja reissuja, miten hienoa olisi, kun lapsella olisi siellä seuraa.
Jopa lyhyen matikan oppimäärällä olen tullut siihen tulokseen, että tulee halvemmaksi kerran vuodessa maksaa lapsemme kaveri mukaan ulkomaan reissulle, kustantaa lennot, syömiset ja hotellihuoneet ja palauttaa muksu sitten omien vanhempiensa huomaan matkan jälkeen, kuin pusata toinen lapsi maailmaan vain reissuseuran takia. Sori, pelkkiä lomamatkoja varten ei kannata sisarusta tehdä.
Olisi niin mukavaa kun olisi sitä toistakin sukupuolta
Koska viimeksi kun tarkistin, vauvan sukupuolen tosiaan saa tilattua samaan tapaan kuin ravintolan jälkiruokavaihtoehdon ja näin pystyy täydentämään Pupu Tupuna-perheen haluamallaan tavalla.
Mikä sitten on hyvä syy sisaruksen hankkimiselle? Mielestäni niitä on tasan yksi: se, että vanhemmat haluavat useamman kuin yhden lapsen. Mikään muu syy ei ole hyvä, kaikki kasvatukselliset perustelut ja yleistykset voidaan viime kädessä väitellä nurin.
Miksi sitten haluan vain yhden lapsen? Sillekin on oikeastaan vain yksi peruste. Koen olevani ihan hyvä yhden lapsen äiti, mutta en tiedä, olisiko minulla resursseja sellaiseen äitiyteen, mitä useampi pienellä ikäerolla tehty lapsi vaatisi.
Ja ei, kyse ei ole siitä, että en harkitsisi useampaa lasta koska en kokisi pystyväni siihen. Kyse on siitä, että en halua. Yhden lapsen kanssa on minun mielestäni vielä melko helppoa mennä ja tehdä asioita ja olla sellainen äiti, millainen itse tahdon näillä resursseilla olla. Rehellisesti, en usko, että kahden tai useamman lapsen kanssa kokisin samoin.
Ehkä mieli muuttuu ennen kuin ikä tulee vastaan, ehkä meistä vielä tulee useamman lapsen perhe. Vielä ei voi tietää. Mutta käy sitten niin tai näin, toivon, että jonain päivänä eläisimme sellaisessa yhteiskunnassa, jossa yhden lapsen hankkiminen olisi vaihtoehtona ihan ok.