lauantai 22. lokakuuta 2016

Romauta rimaa

Tuttavapariskunta meni naimisiin. Ajattelin, että antaisin heille häälahjaksi öljylampun. Lamppu oli vanha ja kaunis esine, joka tuli kaluston mukana, kun ostimme 60-luvun mökin. Idea oli, että tuosta saa kauniin lahjan, kun puhdistan sen hyvin, pakkaan kauniisti ja käyn antamassa sen hääparille.

Kaunis visio, josta toteutui viimeinen osa. Eli siis annoin heille öljylampun. Joka oli järkyttävän pölykerroksen peitossa ja pakattu sanomalehteen ja mökiltä mukaan napattuun olkiseen roskakoriin. Kun ei nyt oikein ehtinyt.

Olen ollut viimeisen kahden vuoden aikana suorastaan hämmentynyt siitä, missä kaikissa asioissa voi päästää itsensä vähän helpommalla. Asioihin nimittäin tottuu. Kotona, missä Sotku 2.0on päässyt jo taloksi, olen jo alistunut kohtalooni ja lakannut taistelemasta vastaan. Kun viimeksi sain kaksi kanssamutsia vierailulle, kerroin heille tilannetiedotuksen jo ovelta: ”Täällä on sotkuista. Vaihtoehtoni olivat joko siivota tai syödä jäätelöä ja katsella telkkaria. Sori.”

On vienyt myös aikaa opetella tekemään asiat riittävän huonosti. Aiemmin pölynimurin esiin ottaminen oli ison työn takana; ensin pitäisi rullata matot ja mielellään viedä ne ulos, kerätä lattialta kaikki lelut ja tavarat, nostella ruokapöydän tuolit ylös, koota sohvalta kaikki esineet, jotta pääsee sitten imuroimaan sohvatyynyjen välistä. Imurointiin valmistautuminen vei määrättömän ajan ja itse imurointi oli hikinen ponnistus.

Nykyään otan imurin esiin kun alkaa olla niin pölyistä etten enää kestä. Kutut ennakkovalmisteluista; siinä imurin kanssa huhkiessaan voi hyvin potkia tieltä matot, lelut ja kengät sen verran kuin mitä on tarpeellista ja välillä voi hyvin imuroida pelkän eteisen ja ruokapöydän alusen, niissä ne suurimmat mähmät kuitenkin ovat. Imurointi vie noin seitsemän minuuttia. Ja kuitenkin on puhtaampaa kuin aloittaessa. Täydellistä.

Turhan perfektionismin karisteleminen arjessa on tehnyt ihan hyvää. Lopun viimein kaikki ovat tyytyväisiä, vaikka itseltään ei vaatisi mahdottomia. Hääpari tykkäsi öljylampusta. Mutsikaverit suhtautuivat kodin sotkuihin täysin rennosti. Hätäiset pikasiivoukset jättävän kotiäidille hyvän, valheellisen elämänhallinnan tunteen.

Itsensä voi sitten ylittää sellaisilla asioilla, joilla oikeasti on jotain väliä. Kun kaivat leikkipuistossa esiin kertakäyttömukit, termospullon ja rasian itse tehtyä kakkua, voit varautua elvistelemään tällä ponnistuksella vähintään eläkeikään saakka.