perjantai 28. lokakuuta 2016

KonKotiäiti

Myönnetään, en ole maailman suurin KonMari-fani. Selailin kirjan enkä mahda mitään sille, että se vaikutti melko natsihenkiseltä; itselläni tökkäsi autoritäärisyys ja se vankka näkemys, että tämä yksi ja ainoa tyyli sopii ihan jokaiselle maailman ihmiselle, elämäntilanteesta ja kulttuuritaustasta riippumatta.

En väheksy itse asiaa, tavaran vähentäminen ja kodin raivaaminen toki ovat yleisesti ottaen elämänlaatua parantavia tekoja. Aika monella voi vaan käydä niin kuin Liemessä-blogin kirjoittajalla.

Itse uskon siihen, että niin kauan kuin on leluja lattialla, tiskejä lojumassa ja vessa pesemättä, ei kaappien raivaus ja isompi tavaroiden läpikäyminen ole ensimmäisenä tehtävien asioiden listalla. 

Jos siis haluaa ruuhkavuosissa kahlatessaan toteuttaa toimivan KonKotiäidin, kannattaa tehdä esityöt hyvin ja varautua heittämään vähän rahaa ongelmaa kohti. Ja sitten ei tarvitsekaan kuin seurata neljän päivän ajan KonKotiäidin ohjeistusta.

Päivä 1. Ulkoista lapsi jonnekin ja aloita niin sanottu sullomispäivä. Pyykit pois, puolikäyttöiset vaatteet pois, tavarat kaappeihin, paperikasat pois, rytökasat pois. Ne tavarat, joilla ei ole oikeaa paikkaa, nakkele Ikean kasseihin ja sullo jonnekin, esim. pyykkikoriin, vaatekaappien alahyllyille tai kenkäkaappiin. Aivan sama. Nyt ei ole se hetki, jolloin oikeasti miettisit niille paikkoja.

Kun päivä on päätöksessään, sinulla on koti, jossa pöytäpinnat ja lattiat ovat tyhjillään. Ja jossa on, mikäli olet inhimillinen, ihan todella paskaista. Tästä on hyvä jatkaa.

Päivä 2. Päästä huusholliisi ammattisiivoaja ja ulkoista itsesi ja lapsesi päiväksi jonnekin. Korkeasaari on hyvä vaihtoehto, mummola vielä parempi.

Tänä aikana siivooja putsaa kotisi, imuroi, pesee vessat, suihkut ja lattiat, pyyhkii pölyt. Kun olet tälle tielle lähtenyt, maksa ekstraa ja osta samalla kylppärin saumojen hinkkaus, ikkunoiden pesu, roskiskaapin pesu ja jääkaapin pesu. Kerran sitä vain eletään.

Päivä 3-4. Ulkoista mies ja jälkikasvu jonnekin kahdeksi päiväksi + yöksi ja aloita raivaus. Koska kotona on siivoojan jäljiltä puhdasta ja tavarat ovat jotensakin paikoillaan, nyt on pientä toivoa, että kykenet keskittymään tavaroiden karsimiseen ja kaappien siivoamiseen.

Älä salli häiriötekijöitä; näinä päivinä älä pese pyykkiä äläkä laita ruokaa, voit hyvin elää pakastimen sisällöllä, leivillä tai noutoruoalla pari päivää. Älä käytä nettiä, älä vastaa puhelimeen ja salli vieraat vain, jos he tulevat auttamaan raivauksessa, hakemaan sinulta lastillisen lastenvaatteita tai tuomaan pizzaa. Karsi, järjestä, raivaa.

Noin 12-14 tuntisen työpäivän jälkeen, kun et enää pysy jaloillasi, kanna telkkarin eteen kaikki ne paperikasat, joita et ole kymmeneen vuoteen käynyt läpi, laita pyörimään Jane Austenin Ylpeys ja ennakkoluulo ja ala karsia A4-saastetta. Siihen mennessä, kun Lizzie ja Mr Darcy pussaavat, sinulla pitäisi olla vieressäsi noin metrin korkuinen paperinkeräykseen menevä kasa.

Lahjo kaljapalkalla autollinen ystäväsi hakemaan neljännen päivän iltana sinulta kierrätyskeskukseen ja Sortti-kierrätysasemalle menevät tavarat. 

Kun mies ja jälkikasvu palaavat, olet todennäköisesti niin rikki, että tarvitsisit viikon etelän loman toipuaksesi tästä hullunmyllystä, mutta kotona pitäisi olla vähän enemmän tilaa, muutama järjestetty kaappi ja elämänhallinnan tunteesta nauttiva kotiäiti.

Ja ei, tämä ei ole viimeinen kerta kun siivoat ja raivaat ja kotisi tulee aivan takuuvarmasti menemään sekaisin tämän jälkeenkin. Mutta kaksi vuorokautta keskeyttämätöntä raivausaikaa jonkun toisen puhdistamassa kodissa riittää kyllä siihen, että aika moni ”tarttis joskus”-asia hoituu ja tavara vähenee.

Metodia saa vapaasti kokeilla. Kertokaa sitten, miten kävi.