torstai 10. marraskuuta 2016

Asioita, joita kaipaan

Kersan pikkulapsiaikana törmää joihinkin tabuihin, joita jonkinlainen Vanhemmuuden Joukkopsykoosi ™ ilmeisesti edellyttää. Yksi on se, että kovin harvoin kukaan rehellisesti kertoo, mitä asioita kaipaa ajalta ennen lapsen syntymää.

Sillä kyllä, niitäkin on.

Kaipaan itseni piippuun vetämistä. Sitä tunnetta, että saattoi käydä kolmenkymmenen kilometrin hiihtolenkillä, koska tiesi, että saisi sen jälkeen maata koomassa, syödä rauhassa ja olla tekemättä mitään kunnes oli toipunut. Ei onnistu, kun ei ole takuuta siitä, pystyykö palautumaan ja jos, niin milloin.

Kaipaan sadepäiviä ja talvipäiviä mökillä. Sitä, että saattoi ottaa päiväunet ja katsoa vanhoja Columboja villasukat jalalla. Nykyään jos mökillä sataa, lähdemme kaupunkiin. Kukaan ihminen ei jaksa istua mökillä sisällä katsomassa, kuinka kaksivuotias hakkaa ulko-ovea ja kitisee.  

Kaipaan sitä, että saattoi auttaa kavereita enemmän. Sitä, että pystyin tarjoutumaan muuttoavuksi, lastenvahtiavuksi, kaupassakäyntiavuksi ja unikoulutusavuksi. Nykyään auttaminen alkaa kotoa, tenavan tarpeet ja oma jaksaminen ensin ja sen jälkeen ystävät. Ja se on välillä vähän hanurista.

Kaipaan sitä, että sain illalla mennä nukkumaan silloin, kun halusin. Iltavirkun tenavan vanhempana se on luksusta, jota ei enää ole. Olen saanut kuulla, että minulla ei pitäisi olla valittamista, kun lapsi kerran nukkuu yöt läpi. Joo, niin nukkuu, mutta nukahtaa hyvin harvoin ennen kuin puoliltaöin. Se tunne, kun haluaisit mennä nukkumaan ja tajuat kelloa katsoessasi, että vielä pitäisi kolme tuntia jaksaa, on kidutusta.

Kaipaan lentomatkoja, joiden aikana saattoi katsella huonoja leffoja ja huolehtia vain omasta pitkästymisestään. Nykyään on lennoilla vähän eri meininki.

Ja ei, mikään näistä asioista ei ole maailmanloppu. Kersa kasvaa. Kyllä se päivä vielä tulee, jolloin katselemme sadepäivänä mökillä yhdessä Disney-leffoja ja jos hän haluaa valvoa kauemmin kuin vanha äitinsä, siitä vain.

Pohdin raskausaikana yhden blogikirjoituksen verran sitä, saako lapsen tekemistä katua. Jos nyt kysytään, kaduttaako, niin rehellinen vastaus on, että ei. Tämä on suurimmalta osaltaan ihan kivaa. Ja jokin alkukantainen vanhemmuusvaihde kai siinä on, että vaikka välillä rehellisesti vihaa elämäänsä, ei kersasta silti luopuisi.

Mutta kyllä silti kaipaa joitain lapsettoman ajan asioita. Ja se on ihan ok.