torstai 3. marraskuuta 2016

Kotiäiti laihduttaa

Kun Ipanaattori2014 oli muutaman kuukauden ikäinen, lähdimme miehen kanssa teatteriin kahdestaan. Mahduin iloiseksi yllätyksekseni vanhaan juhlamekkooni, vetoketju meni kiinni – ja sitten tuijotin peiliin ja ihmettelin, että mikäs piru tässä nyt mättää.

Sitten välähti. Työnsin käteni kaula-aukosta sisään ja hinasin rintavarustukseni noin 20 cm oikeaan suuntaan. Mekko alkoi näyttää paremmalta.

Joo, etusivu uusiksi: vaikka olin hoikistunut raskauden jäljiltä, kroppa ei äkkiä ollutkaan saman mallinen kuin ennen. Keskivartalo on raskauden ja sektion jäljiltä edelleen kuin pakanamaan kartta ja se aika, jolloin saatoin käyttää kaarituettomia rintaliivejä, on takanapäin.

Siksi en oikein tykkää siitä laihdutus- ja vauvakilojauhamisesta, mitä lehdet ja muu media tuntuvat välillä olevan pullollaan. Suhde omaan kroppaan on raskauden ja imetyksen jäljiltä riittävän hankala muutenkin, ja kilot eivät kerro koko totuutta.

Itse suosittelisin kokeilemaan muutamaa asiaa ennen kuin rynnistää laihduttamaan lapsen syntymän jälkeen. (Tai muutenkin.)

Käy rintaliiviostoksilla. Oikeasti. Kun ammattilainen on valinnut sopivan mallin ja olet selvinnyt ensimmäisestä jesus-maria-rodriguez-venezuela-en-tiennyt-että-tällaisia-kuppikokoja-on-olemassakaan –järkytyksestä, vilkaise peiliin ja ylläty. Aivan. Et näytä enää muumilta.

Muista pistää silmät kiinni kun kassalla näppäilet luottokorttisi tunnusluvun.

Käy kampaajalla. Ei, se lyhyt mutsi-polkkatukka ei ole lakisääteinen. Mutta jos elää vuoden hätäapuponnareilla tai pääsee suihkuun kerran viikossa, ammattimaisen kampaajan käsittely on aika luksusta. Opit esimerkiksi muistamaan, että sinulla on pään muoto.

Päivitä vaatekaappisi. Ja ei, se ei tarkoita, että kaikkien kuteiden pitää olla a-tyylisiä halatteja; sen sijaan olisi nyt hyvä aika tsekata, millaiset vaatteet näyttävät hyviltä juuri tämän hetken kropalle. Vähän korkeampi housunkaulus ja hyvin istuvat puserot, joiden malli ja leikkaus antavat pientä armoa keskivartalolle ja äkkiä huomaat, että kappas, eihän tämä niin pahalta näytä.

Hommaa askelmittari. Jos elämäntapoja haluaa selvitellä, kannattaa aloittaa siitä, että tietää, paljonko arkiliikuntaa päivässä on. Itse tiedän liikkuvani mukulan kanssa ja kotitöitä tehdessä paljon enemmän kuin toimistotyöläisenä. Se ei tarkoita, että automaattisesti laihtuisin, mutta se voi selittää sitä, miksi lähteminen johonkin erikseen liikkumaan tuntuu tavallisina arki-iltoina about yhtä mahdolliselta kuin kuulento.

Minä en ota kantaa siihen, pitääkö lapsen saaneiden ponnistella päästäkseen tiettyyn kilomäärään tai onko painosta vouhkaaminen ylipäätään tarpeellista.

Mutta turha itseinho ei laihduta, kaunista eikä paranna elämänlaatua. Oikean kokoiset rintaliivit sen sijaan tekevät kaikkia kolmea.