maanantai 21. marraskuuta 2016

Tärkein aika lapsen kehityksessä

Jos haluaa maksimoida vanhemmuudessa ahdistumisensa, kannattaa alkaa tutustua lapsen kehityspsykologiaan ja erilaisiin kasvatusoppaisiin. Niiden perusteella olet takuuvarmasti ryssinyt koko homman, parhaimmillaan jo raskausaikana.

Yksi asia, mistä kaikki asiantuntijat tuntuvat olevan herttaisen erimielisiä, on lapsen kehityksen tärkein aika. Eli milloin pitäisi olla erityisen skarppina, jos haluaa traumatisoida kersansa pysyvästi.

Kun oma ipanani ikä lähenee kahta ja puolta vuotta, olen todennäköisesti jo myöhässä. Vauva-aika ja varhaislapsuuden ensimmäiset kokemukset ovat paketissa, eli nyt on myöhäistä itkeä kaatunutta maitoa. Mutta ainahan on edessä uhmaiät, koulun ja tarhan aloittamiset ja teini-ikä, jolloin homman voi varmaan vielä hoitaa pois päiväjärjestyksestä.

Koska en ihan oikeasti halua tietää, milloin on se kriittisin ja herkin aika lapseni kehityksen kannalta, olen kehittänyt ihan oman teorian.

Lapsen kehityksen kannalta tärkein aika on ennen lapsen syntymää.

Koska ennen kuin kersa on maailmassa, eletään se kriittinen aikuisaika, joka muovaa maailman, mihin lapsi syntyy. Silloin solmitaan ystävyyssuhteet ja useimmiten myös parisuhde, jonka varassa lapsen elämä seisoo. Sinä aikana löydetään harrastukset, jotka ovat itselle tärkeitä ja opitaan keinot, joiden avulla oma pää kestää stressiä. Lyhyesti ilmaistuna, sinä aikana löydetään se tapa, jolla haluaa elää, oli lapsia tai ei.

Eli lapsen kehityksen kannalta tärkein aika meni jo. Nyt riittää, kun pysyttelee arjessa kiinni.