torstai 9. helmikuuta 2017

Sekoilun aikakausi

Yksi asia, mistä kukaan ei varoittanut, on se, että elämä taaperon kanssa on kuvattavissa yhdellä sanalla. Se on sekoilua.

Pidät taloyhtiön hissiä varattuna ties kuinka kauan, koska lapsi haluaa juuri nyt painaa nappulaa, mutta ensin jonkin toisen kerroksen nappulaa, hälytysnappulaa tai jotain namikkaa, joka ei ole nappula ollenkaan.

Mies yrittää laittaa kersan kylpyyn, mutta lapsi huutaa ensin kylppärin oven takana, suostuu sitten menemään täyttämään ammetta yhdessä isin kanssa, mutta saa kohtauksen, kun isi painaakin päälle sadesuihkun ja kersa saa vettä niskaansa vaatteet päällä. Kun tästä on selvitty ja amme on täytetty, huomautan ystävällisesti miehelle, että muumipappa-kylpylelu makaa täytetyn ammeen alla kuin liikenneonnettomuuden uhri. Mies kumartuu nostamaan lelun pois, ja keikauttaa samalla vastatäytetyn ammeen nurin.

Elämänhallinnan täydellistä menettämisen tunnetta puffaa myös se, että vaikka luulet suunnitelleesi täydellisen tekemisen lapsen kanssa, siitä löytyy silti sekoilun ainekset.

Ajattelit menevästi piknikille – kiva syödä ulkona, ei väliä sotkuista, kauniita maisemia, kaikilla on kivaa. Paitsi että kersa ei suostu pysymään hetkeäkään paikallaan, ruoat leviävät miten sattuu ja lopun hoitavat lokit. Mökillä lapsi heittää käpyjä järveen pitkään hyvällä mielellä, mutta jos et ole täysin tikkana koko aikaa, saat ennen pitkää kalastaa järvestä myös pari lelutraktoria, lapion ja mökin avaimet.

Ajattelit, että ravintolassa voi hyvin käydä, kun ottaa padin mukaan. Paitsi, että se padi jota muuten on hinguttu koko päivä, lakkaa kiinnostamasta sillä sekunnilla, kun sitä saisi rauhassa katsoa. Sen sijaan kiinnostaa äidin vesilasi ja se kilaus, jonka haarukka saa aikaan kolahtaessaan lautaseen.

Kotona olisi kiva olla se superäiti, joka antaa lapsen osallistua ruoanlaittoon, mutta kun mikroaaltouuniin työnnetään pyörimään esimerkiksi D-vitamiinitippapullo muovisine korkkeineen, meinaa vähän hermo kiristyä. Eilisaamuna paahtoleipä paloi hiileksi, koska polvenkorkuinen insinöörinalku oli käynyt säätämässä termostaattia.

Onneksi on vertaistukea. Olen kuullut juttuja voileivästä videonauhurissa ja metallisesta fortuna-kuulasta, joka näytti ruokatorven röntgen-kuvassa ihan tosi kiiltävältä.

Kai tämä sekoilu joskus loppuu. Tällä hetkellä katselen kadehtien isojen lasten kanssa liikkuvia vanhempia. Heillä on ihan varmasti omat haasteensa. Mutta heidän aamunsa ei todennäköisesti alkanut sillä, että he yrittivät arvailla, saako pikkuauton patterin takaa parhaiten henkarilla, paistinlastalla vai irrottamalla koko patterin seinästä.