tiistai 21. helmikuuta 2017

Matkustamisen ABC

”Lue tästä vinkit lapsiperheen matkalle!” ”Kymmenen parasta vinkkiä.” Jos haluat lähteä kersan kanssa reissuun, älä missään tapauksessa usko mitään tällä tavalla otsikoitua. Jutuista päätellen niiden kirjoittajat eivät ole ikinä tavanneet lasta, joka ei esim. halua istua paikoillaan tuntitolkulla.

Tässä sen sijaan realismia matkoilta Ipanaattori2014 kanssa.

Koska käsimatkalaukkusikin näyttää todennäköisesti ylensyöneeltä elefantilta, vie ruumaan menevä kama kentälle jo edellisenä iltana. Vaunujen taittelu kahdensadan ihmisen tuijottaessa vieressä jonossa ei varsinaisesti ole elämän parhaita hetkiä, eli etukäteen suoritettu check in rulettaa. Kun boarding pass on kourassa, muista että Helsinki-Vantaalla on lapsiperheille oma porttinsa. Koeta välttää näyttämästä keskisormea toisella puolella jonottaville.

Jos vuokraat auton (mitä suosittelen hyvin lämpimästi Euroopan matkoilla), ota kotoa mukaan se varjostinhässäkkä, joka kiinnitetään ikkunaan. Ellet sitten oikeasti halua kuunnella kahta viikkoa kitinää siitä, kuinka ”aarinko paistaa”. Mikäli et omista, näitä saa Motonetistä kympillä. Reissussa niiden metsästämistä en suosittele.

Pyydä anteeksi etukäteen ja varaudu tippeihin. Pahoittelin lentokoneessa ympärillä istujille mahdollisia häiriöitä saman tien kuin pääsimme istumaan ja lupasin, että teemme parhaamme - ja lennot sujuivat aika mukavassa ilmapiirissä. Ravintolaan tullessa pyysin pöydän kahdelle aikuiselle ja yhdelle terroristille. Toimi. Ja jos ei toimi, tippaus auttaa. Hymyilevimmältäkin italialaiselta alkaa virne hyytyä, kun tenava kaataa vesipullon kolmannen kerran lattialle, nimimerkillä kokemusta on.

Elintärkeää unilelua lukuun ottamatta pakkaa messiin vain sellaiset, jotka ovat helposti korvattavissa. Kun kersa viime kesänä tunki kumisen seepran hotellin sadevesiviemäriin, tyydyin kiittämään onneani, että se oli ostettu paikallisesta krääsäkaupasta alle 50 sentillä.

Pakkaa mukaan jokin kassi tai kokoontaittuva kori, johon lelut voi laittaa. Kuulosta debiililtä, mutta helpottaa huoneessa oloa, kun lelut voi aina purkaa matkalaukusta omaan säilytyskoppaansa ja siivota sinne, kun mukula nukahtaa. Vähentää myös etsimiseen käytettyä aikaa. Jos säilytyskeskusta ei tullut mukaan, aina voi ostaa paikallisesta halpahallista 50 sentillä ruman värisen pesuvadin. Nimimerkillä kokemusta on tästäkin.

Jos olet vielä tutti/tuttipullo/nokkamuki-vaiheessa, pakkaa mukaan ylimääräinen hammasharja. Maito jämähtää lämpimässä todella nopeasti tuttiosaan, mutta hammasharja raspaa pinttyneimmänkin lian pois, etenkin jos apuna käyttää nestesaippuaa tai on ottanut suuressa viisaudessaan mukaan vähän fairya. Jos huoneesta ei löydy vedenkeitintä, homejuuston hajun saa helpoiten pois viemällä tutit hotellin aamiaiselle, lasauttamalla ne murokulhoon ja hakemalla keittiöstä päälle kiehuvaa vettä. Parin minuutin liotus ja valmista tuli. Bonuksena saat aikaan puolikielisiä keskusteluja hotellin keittiöhenkilökunnan kanssa.

Jos olet kohteessa liikkeellä auton kanssa, harkitse majoitusta kaupunkien ulkopuolelta. Samalla hinnalla, jolla voit turistikohteesta saada ahtaan hotellihuoneen, voi 20 minuutin ajomatkan päässä irrota oma asunto terassilla ja puutarhalla.

Harkitse muutenkin asunnon tai asuntohotellihuoneen vuokraamista. Uutispommi: vaikka sinulla olisi keittotilat käytössä, se ei tarkoita, että lomalla olisi pakko laittaa ruokaa. Mutta helpottaa erilaisia iltapaloja ja välipaloja, kun on kunnon jääkaappi ja keittokomero, josta löytyy esim. leikkuulauta ja astioita. Italialaisten markettien juusto- ja leikkeletiskit ovat jotain ihan muuta kuin lähi-Alepassa, ja niitäkin pääsee testaamaan, jos fasiliteetteja on muutakin kuin minikokoinen baarikaappi.

Ja viimeinen ja kaikkein tärkein vinkki: jätä lähtiessä kotisi avain anopille. Kun palaat kotiin, jossa joku muu on pessyt, järjestänyt ja puunannut, loma tuntuu paluupäivänä olevan vasta alussa.