lauantai 18. helmikuuta 2017

Pulkkamäki-indeksi

Kun viime viikolla saatiin lunta, olen raahannut kersan ja Stigan uskollisesti joka päivä jollekin lähinyppylälle. Paitsi että on mukava saada vaihtelua ulkoiluun, toivoisin, että näistä loskatalvista mukulalle jäisi edes jotain talvimuistoja.

Samalla olen törmännyt konkreettisesti siihen, että meillä on oikeasti vain yksi lapsi.

Tenavan kanssa ulkoillessa aika usein äidin rooli on sitä seisoskelua. (Ja jokainen, joka tässä vaiheessa ehdottaa, että siellähän voi puistossa tehdä haara-perushyppyjä tai askeltaa hiekkalaatikon reunalle, niin menkää itseenne. Joku raja sentään kotiäidin nöyryyttämisessäkin.)

Pulkkamäkipäivinä taas on mahdollisuus saada itselle kunnon punttitreeni. Siihen tarvitaan tuo 15-kiloinen kahvakuula, Stiga ja ylämäki. Parhaimmillaan sellainen ylämäki, jota joutuu rämpimään kontillaan samalla kun yrittää saada Stigan hinattua ylös. Lisätreeniä rupesi tippumaan, kun mukula oppi painamaan rattikelkan jalkajarrua.

Aika usein pulkkamäessä on samaan aikaan naapuruston lapsia ja usein joukossa on sisarusten kanssa pulkkailemaan tulleita. Ja voin kertoa, että heidän äitinsä eivät kuntoile, vaan lapset vetävät ihan kiltisti itse pulkkansa ylös ja laskevat alas.

Ymmärrän hyvin. Jos lapsia on useampia kuin yksi, palvelun taso on mitoitettava sen mukaan.

Aika nopeasti itselle kuitenkin syntyi huono omatunto siitä, että meidän kersan ei tarvitse vetää omaa rattikelkkaa. Se keräsi nimittäin katseita. Sekä toisilta vanhemmilta, että toisilta lapsilta.

Sitten harmistuin itselleni. Tenava on kaksivuotias. Kyllä minä voin, piru vieköön, kiskoa sen vielä pulkassa ylös, kun kerran itse niin haluan tehdä. Meillä ei ole edelleenkään kiikarissa sitä toista lasta eli saan mitoittaa omat resurssini sen mukaan, mikä meille sopii. Jos se tarkoittaa, että naapurin lapset tulevat kateellisiksi, niin heidän vanhempiensa asia on selvittää heille, että perheissä nyt vain toimitaan eri tavalla.

Kirjoituksen pointti? Well. Kolmessa eri tuttavaperheessä odotetaan vauvaa. Ainoan lapsen kerhossa alkaa olla vähän yksinäistä. Olen yrittänyt herätellä itsessäni tunnetta siitä, että olisiko joskus aika sisarukselle. Biologinen kelloni ei ainoastaan ole pysähtynyt vaan epäilen sen kuolleen kokonaan.

Luulen, että Ipanaattori2014 vedetään tulevinakin talvina Stigan selässä pulkkamäen päälle saakka.