torstai 25. tammikuuta 2018

Voidaanko lakata jauhamasta äitien syyllistymisestä?

”En minä koskaan tuntenut mitään syyllisyyttä siitä, että vein lapsen hoitoon.” Tuijotin kommentin esittäjää hämmentyneenä. Olin kertonut hänelle, että on semisti kuluttavaa, kun lapsi itkee joka aamu lohduttomasti päiväkodin eteisessä.

Toinen vastaavanlainen keskustelu käytiin, kun kerroin käyneeni viikonlopun ulkomaan reissulla. Oli ollut kivaa, mutta samalla päätin, etten harrasta näitä kovin usein, koska väsymys.

Kuulijan ensimmäinen reaktio oli jälleen ”Ei sinun pidä tuntea siitä syyllisyyttä, että teet omiakin juttuja.”

No voi hellanlettas sentään.

Välillä tuntuu, että on olemassa automaattioletus, jonka mukaan jokainen lapsen maailmaan pykännyt voi tuntea vain yhtä tunnetta: jumalatonta syyllisyyttä joka asiasta.

Minulla ei ole pätkääkään syyllinen olo siitä, että vien lapsen hoitoon. Ei tässä ole vaihtoehtoja.
Hoitovapaat pidin tappiin ja sen jälkeen valtio ystävällisesti vinkkasi, että nyt olisi aika palata sitten sorvin ääreen.

Minulla ei ole myöskään pätkääkään syyllinen olo siitä, että teen omiakin juttuja. Mutta tämä nyt vain on elämäntilanne, jossa palautuminen kestää oman aikansa. Kun pitempi oma reissu pyyhkäisee pois koko vapaa-ajan perjantaiaamuyöstä sunnuntain iltamyöhään, oli maanantaiaamu päiväkodin portailla ja oma töihin palaaminen tuskan takana ja palautuminen kävi tosi hitaasti. Panos-tuotos suhde siis oli vähän kallellaan, vaikka irtiotto tekikin hyvää.

Tunnen surua siitä, että lapsi itkee päiväkotiin vietäessä. Tunnen väsymystä siitä, jos ahdan oman vapaa-ajan liian täyteen. Tunnen empatiaa lasta kohtaan, samoin kuin muitakin kanssaihmisiä kohtaan, jos sillä on paha olla. Tunnen rehellistä vitutusta siitä, että koti näyttää jatkuvasti kaatopaikalta, eikä perheen aikuisilla ole puhtia tehdä asialle mitään. Tunnen montaa muutakin asiaa.

Toki joskus lautasella on syyllisyyttäkin, mutta ei se ole mikään automaattinen lähtökohta kaikille negatiivisille fiiliksille.

Syyllisyys vaan tuntuu olevan se kortti, joka on helpoin käyttää. Myös sen takia, että jotenkin sellainen ”turha syyllisyys” on myös lyömäase. Pikkulapsiarkea eläville on turhan helppo vakuuttaa, että koet ihan turhaa syyllisyyttä. Siihen sisältyy epäsuora vihjaus, että oma mokasi, jos on huono fiilis. Kun se huono fiilishän lakkaa samalla kun oppii ”olemaan tuntematta turhaa syyllisyyttä”. Mikä ei sivumennen sanoen pidä paikkaansa.

Tässä siis päivän uutispommi: äidillä voi joskus olla paska fiilis, vaikka hän ei kokisi syyllisyyttä mistään. Jään odottamaan, että vauvalehdet räjäyttävät tästä teemanumeron.