sunnuntai 21. helmikuuta 2016

Rahastakaa vatsatautini, olkaa kilttejä

Rykäisimme toissa viikolla joka perheen toiveuusinnan, laattataudin. Oli avartava kokemus. Mies ja Ipanaattori2014 pääsivät vähän vähemmällä, minä suoritin täyden 20 tunnin detox-sarjan. En suosittele.

Siinä vaiheessa kun makaa lahnana sängyssä ja kuulee puolikuntoisen miehen katsovan olohuoneessa Late Lammasta yksivuotiaan kanssa (juu, tiedän, siinä on kolmen vuoden ikäraja, huonot vanhemmat!), huomaa miettivänsä, miten paljon oikeasti olisi valmis maksamaan seuraavista palveluista. 

1) Vanhempainhotelli

Se epäpalkitsevin tilanne perheen sairastuessa on hetki, jolloin toinen vanhemmista on sairas, toinen terve ja lapsi on terve. Sairaan vanhemman on hankala saada levättyä kun mukula ei ymmärrä tämän olevan sairas, terve vanhempi ei jaksaisi leikkiä sisar hento valkoista ja sairas vanhempi kokee, että häntä ei ymmärretä. Perhekriisin ainekset ovat kasassa.

Voisiko joku kehittää hotellin, jonne sairas vanhempi voisi mennä sairastamaan ja jättää terveen vanhemman kotiin pyörittämään arkea? Tavallinen hotellihuone riittäisi, sillä erotuksella, että lattiat olisivat klinkkeriä ja lattialämmitys pelaisi, ylimääräisiä ämpäreitä olisi tarjolla ja vessasta löytyisi kaksi pyttyä, toinen perinteinen ja sen lähelle toinen, laakeampi kapistus, joka olisi ns. kumartumisetäisyydellä ensimmäisestä. 

Lisämaksusta olisi saatavilla room service, jonka listoilla olisi Osmosal-liuosta, Hart Sportia ja mustikkakeittoa. Sanomattakin lienee selvää, että huone siivottaisiin jälkikäteen jonkun toisen toimesta lattiasta kattoon. Vanhempainhotellista poistuttaisiin vasta kun vanhempi on kykenevä tekemään lapsen kanssa muutakin kuin katsomaan piirrettyjä.

2) Jälkipyykkisiivoajat

Kun perhe ensimmäisen kerran sairasputken jälkeen pääsee ovesta ulos, kuinka mahtavaa olisi päästää sisälle siivoojien armeija, joka suorittaisi perus viikkosiivouksen ja sen lisäksi hard core-osion: pesisi vessat ja kylppärit saumauslaasteja myöten jynssäämällä, puhdistaisi petauspatjat, pyykkäisi lakana- ja pyyhepyykin, desinfioisi kaikki mahdolliset ja mahdottomat pinnat ja veisi lähtiessään roskat ulos. Lisämaksusta tämä sakki veisi mukanaan tyynyt, peitot ja päiväpeitteet ja palauttaisi ne vuorokauden sisään pestyinä, kuivattuina ja möyhittyinä. Voin kertoa, että maksaisin tästä palvelusta lähes mitä tahansa.

3) Tiputuspalvelu

Olen kaksi kertaa ollut vatsataudin takia niin huonossa kunnossa, että minut on laitettu sairaalaan tiputukseen. Kokemus on ollut sitä mallia euforinen, että olin valmis muodostamaan rakkaussuhteen tippatelineen kanssa saman tien. Kun on ollut päivätolkulla aivan kanttuvei, oli aivan uskomaton tunne, kun parin tunnin nestetipassa olon jälkeen äkkiä värit kirkastuivat ja olo normalisoitui kuin taikaiskusta.

Talven noro-virusten yms. keskellä puolikuntoisina haahuilevia aikuisia on aika paljon. Onko esimerkiksi työnantajan järkevää maksaa siitä, että laattiksen jäljiltä voipuneet työntekijät tulevat duuniin makaamaan pöydille? Eikö esimerkiksi Diacor tai Terveystalo voisi ruveta myymään tiputuspalvelua? Työntekijä aamuksi terveysasemalle ja tiputukseen, jonka aikana voisi hörpätä aamukahvit, lueskella työmeilit tai jatkaa vielä pienen hetken unia. Kun nesteet on saatu kohdilleen, on aika palata töihin uutena ihmisenä. Jos olisin työnantaja, maksaisin tämän mielelläni. Jos olisin työntekijä, menisin mielelläni töihin työnantajalle, jossa olisi ns. Nestetippaetu. Kaikki voittaisivat.

4) Leikittäjäryhmä

Kun varsinaisesta vatsatautihelvetistä on selvitty, perheissä alkaa sensorisen deprivaation koe, joka on omalla tavallaan vielä enemmän ahterista (pun intended) kuin itse tauti. Periaatteessa olo on jo ok, lapsella riittää energiaa ja olisi mukava palata normaaliin elämään, mutta vielä viikkoon ei voi kyläillä kenenkään luona eikä kutsua ketään kylään, koska tartuntariski. Olo on kuin spitaalisella ja illat ovat tooooooodella pitkiä.

Paljonko pitäisi maksaa tyypeille, jotka tulisivat kotiin tai leikkipuistoon viihdyttämään juuri laattiksesta toipunutta lasta? Minulle olisi aivan ok, että tämä porukka käyttäisi hengityssuojaimia ja steriilejä kumihanskoja, olisi pukeutunut sairaalakaapuihin, jotka poltettaisiin jälkikäteen ja suihkuttaisivat kodissani niin paljon käsidesiä, että huone räjähtäisi, jos siellä sytyttäisi tulitikun. Kun vain joku ulkopuolinen tulisi tuon kuolemanviikon aikana pariksi illaksi apuun, maksaisin tästäkin vallan hyvän summan.

5) Vatsatautivakuutus

Ja kun kaikki tämä on saatu kohdilleen, haloo, vakuutusyhtiöt? Anyone? Laattatautiin voisi innovatiivinen yritys helposti myydä sairauskuluvakuutuksen lisätuotteen, vatsatautivakuutuksen, joka olisi sikakallis ja joka kohtalaisen omavastuun jälkeen esim. korvaisi kohdat 1, 2 ja 4. Tässä olisi rapean lisämyynnin paikka, sillä jokainen perhe, joka vetää laattataudin kertaalleen läpi, olisi toipumistokkurassa varmasti valmis investoimaan uuteen vakuutukseen, jos sen avulla voisi uskoa tämän taudin olevan jatkossa helpompi sietää.

Ja nyt aion asettua mukavasti sohvalle ja odottaa, kuinka jostakin vakuutusyhtiöstä soitetaan ja tarjotaan minulle markkinointipäällikön paikkaa kiitoksena vuoden parhaasta liikeideasta.