torstai 11. helmikuuta 2016

Töihin lepäämään my ass

Jos otetaan tosissaan se, miten vauva- ja pikkulapsiperheille puhutaan, voisi päätellä, että suomalaiset työpaikat ovat hyvin lepääviä paikkoja.
”Sä pääsitkin sitten töihin lepäämään”, kommentoitiin miehelle muutama viikko vauvan syntymän jälkeen, kun hän palasi pariksi viikoksi hommiin. ”Sä tulet selvästi töihin lepäämään”, uusi, sittemmin entiseksi muuttunut pomoni kommentoi minulle kun kävin tapaamassa häntä puolisen vuotta ennen äitiyslomalta paluutani.
Anteeksi, mutta missä ihmiset ovat oikein töissä?
Itse palasin töihin kun lapsi oli vuoden ja kahden viikon ikäinen. Mies jäi kotiin. Seuraavan viisi kuukautta treenasin työn ja perheen yhdistämistä, sitten suoritimme kapulanvaihdon – minä jäin kotiin ja mies palasi töihin.
Ja kyllä ainakin oma kokemukseni oli, että töissäkäynti tarkoitti kahta perättäistä työpäivää. Ensimmäinen työpäivä töissä, toinen kotona. Erotuksena oli se, että ensimmäisen työpäivän aikana sai lämmintä kahvia.
Töihin meneminen voi olla vastapainoa. Se voi olla vähemmän fyysistä, se voi olla aidosti virkistävää ja se voi tuoda elämään kaivattua sisältöä soseilla sotkemisen, loputtoman siivoamisen ja taaperon palikkatornien keskelle. Ja kyllä, moni vanhempi jaksaa lapsen kanssa paremmin kun on päivän töissä.
Mutta lepoa? Öh.
Jos töissä oleminen on lepoa, sehän tarkoittaisi, että jokainen lapseton ihminen on käytännössä aina virkeimmillään. Eli kaikki ne pitkää päivää tekevät, työssä uupuvat ihmiset käyvät oikeasti töissä vain lepäilläkseen.
Vai onko työ kuormittavaa aiemmin, mutta kun olet saanut lapsen, aivosi äkkiä kokevat jonkin salaperäisen niksahduksen ja töissä käyminen onkin yhtä luksusta ja lepoa? Ja jos näin on, missä se niksahdus oikein viipyy?
Ehkä tässä nyt itse vedän kierrokset vain väärän termin käytössä. Allekirjoitan täysin, että moni vanhempi jaksaa lapsen kanssa paremmin oltuaan töissä päivän. Monipuolisuus virkistää ja aikuiskontaktit ovat tärkeitä.
Mutta jos jossain on työpaikka, jonne meneminen on täyttä lepoa, vinkatkaa ihmeessä. Laitan avoimen hakemuksen vetämään saman tien.