perjantai 28. kesäkuuta 2019

Joskus perheille tekisi hyvää irrottautua nipusta




Kesäloma edessä ja säätämisen taso korkealla. Story of my life. Kun kevät meni vähän eri tavalla kuin luulin, ovat kaikki lomajärjestelyt vaihteessa. Haluaisin perheloman, yksinäisen kirjoitusloman, mökkiloman ja pari muuta lomaa, kaikki samassa heinäkuussa. Kertokaa toki, jos löydätte jostain Harry Potterin ajankääntäjän.

Lomia järjestellessä törmään myös siihen, että meillä tehdään asioita eri kokoonpanoilla, vaikka meitä on vain se kolme. Ja koska olen tällainen itserakas kusipää, olen sitä mieltä, että se on oikeastaan aika hyvä juttu.

Välillä nimittäin tuntuu, että perheet tekevät kaiken yhdessä silloinkin, kun se ei ole kenellekään kivaa. Kun näkee, että molemmat vanhemmat kipristelevät leikkipuistossa tai Linnanmäellä, silloin miettii, että oliko tämä nyt sitten hyvä juttu.



Joskus sillä ”koko perhe tekee yhdessä”-ajatuksella tuntuu olevan vähän kostoretken makua: jos minä olen kiinni lasten kanssa, sitten olet sinäkin.

Tietenkään se ei kaikille toimi näin. Monet haluavat nimenomaan tehdä kaiken mahdollisen yhdessä. Useamman pienen lapsen perheessä tarvitaan ne molemmat vanhemmat, jotta homma pysyy kasassa. Ja monessa perheessä pienen ikäeron lapset haluavat myös päästä yhdessä sisaruksen kanssa liikenteeseen aina kun mahdollista, mikä sekin on hieno juttu.

Mutta joskus, jos koko perheen yhteinen aika tarkoittaa päätä kiristävää vannetta, voisi ehkä miettiä sitäkin optiota, että erotettaisiin osa perheestä erilleen nipusta. Se, että tehdään asioita eri kokoonpanoilla, ei tarkoita, että perhedynamiikassa on jotain vialla.

Itse tykkään tehdä lapsen kanssa asioita kaksin. Esimerkiksi viime kesän paras päivä oli se, kun ajoimme nelivuotiaan kanssa auton Lapin junaan Tampereelle ja kävimme ennen yöjunaan nousemista Pikku Kakkosen puistossa leikkimässä. Mies oli silloin jalkapalloreissussa Pietarissa.

Ja ei, aina ei ole näin idyllistä ja kyllä, joskus olisi hyvä, jos tehtäisiin enemmän asioita yhdessä kaikki kolme. Mutta tasapainoa tämäkin. 

Se, että koko perhe tekee yhdessä asioita, on arvokasta. Mutta niin on sekin, että kaikilla on hyvä olla.



Sillä missään ei oikeasti ole lakia, joka sanoo, että tietyt asiat pitää tehdä koko perheen voimin kaikki yhdessä tai maailma kaatuu ja supernanny tulee soittamaan ovikelloa. Kukaan meistä ei myöskään ole tilivelvollinen toisille siitä, tekeekö oma perhe asioita yhdessä vai erikseen ja missä mittakaavassa.

Eli jos tuntuu, että nyt olisi se kesä, jolloin tekisi hyvää irrottautua nipusta, ota kalenteri esiin. Joskus se nippu on ennen kaikkea omien korvien välissä.